Горещи дебати в ОбС – Дупница, съветници в спор да влезе ли улицата зад спортната зала в „синята зона”

След близо час и половина дебати да се увеличи или не обемът на „синята зона” в Дупница докладната беше оттеглена. Местните парламентаристи не успяха да стигнат до консенсус дали улицата зад спортната зала да стане част от „синята зона” или не. Проблемът с паркирането в центъра на Дупница е голям. За да не плащат такса, шофьори паркират извън „синя зона” на такива места, където създават хаос в движението в центъра на града. Поради тази причина кметът на общината М. Чимев е предложил с докладна записка в района на „синя зона” да влезе и улицата зад спортната зала.

Общинският съветник от БСП Ивайло Петров, който  рядко се изказва на заседания на ОбС, взе отношение по проблема за „синя зона”. “Ако гласуваме това разширение на „синя зона”, ще свършим работа на „парче”. Всички знаем какво е паркирането по улицата между река Бистрица в центъра на Дупница и строения с години мол до спортната зала. Пред магазин „Брезите” е същото. Това са нерегламентирани паркинги, за които не се плаща такса. Денонощният паркинг пред Учителския институт какви приходи калкулира на месец и къде отиват парите”, попита Ив. Петров.

Общинският съветник от ОДБ Костадин Костадинов изрази становището от името на групата си: “Проблемите с паркирането в Дупница са много. Не може без паяк. Ние, общинските съветници, сме дали съгласие за купуването му. Никъде по света не е оставен проблемът с паркирането само на полицията. Трябва да се извършва и контрол от общината”, заяви К. Костадинов.

Д-р Пл. Соколов обвини общината, че не извършва никакъв контрол върху хората, които работят на  паркингите: “В тази сграда /визирайки сградата на общината/ има хора, които не плащат такса за „синя зона”. Те паркират пред общината, като че ли им е бащиния. Служители на администрацията се ползват с привилегии, които или са им дадени от кмета, или на тези, които събират таксите, им е неудобно да им взимат по 1лв. на час за паркинг. Общинското дружество събира годишно по 350 000 лв. от такса „синя зона” от дупничани. Попитах в “Паркинги и гаражи” има ли звено, което да контролира тези, които събират таксите. Получих отговор, че е само един. Нямало хванат инкасатор, който да не изпълнява задълженията си. Отидете пред полицията. Там се паркира дори и на автобусната спирка, за да не плащат такса „синя зона”, безцеремонно полицаите паркират на автобусната спирка. Някои от тук присъстващите не знаят, но паркингът е изграден върху част от църковен имот. Църквата не взима такса за паркиране, общината също.

По докладната на кмета взе думата и председателят на групата общински съветници от БСП Станислав Павлов. Той заяви, че с гласуването на докладната проблемът с паркирането няма да се реши. Трябва да се вземат кардинални решения.

Кмета Методи Чимев отговори: “На мен не ми е приятно, предполагам и на вас, като видите паркиран автомобил в зелена площ или на тротоара. С въвеждането на улицата край спортната зала в „синята зона” ще се създаде ред. Няма да се паркира навсякъде, за да се избегне таксата от 1 лв. на час за паркинг. Някои дупничани плащат по 5 лв. за кафе и безалкохолно, а не искат да платят 1 лв. за паркинаг. Шом искат с автомобилите си да ходят на кафе, ще си плащат”, категоричен е М. Чимев.

Хр. Михалчев от РБ заяви: “Собственици на автомобили настояват да има 10-15 минути гратисен период при паркиране в „синята зона”. Понякога се налага да отидат до някоя институция за минутки, а трябва да плащат по левче. Аз предлагам докладната да не се гласува сега, а да се реши на следващо заседание, като се вземат повече мнения и предложения”.

Кметът М. Чимев се съгласи да оттегли докладната си, но К. Костадинов се възпротиви с мотив, че ако не се гласува докладната или кметът я оттегли, то тя може да се разглежда най-малко след 30 дни, както е по закон.

Председателят на ОбС Е. Гущеров даде 10 минути почивка, за да се охладят страстите, но след почивката отложиха гласуването за следваща сесия.

 

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *