Горещ дебат в ефира! Ето как ни цакат с клас “Прослужено време”, експертите категорични: Целят да замразят минималната работна заплата

Дискусия се заформи по БНР за това как въпросът за т. нар. клас “Прослужено време” се третира в Европа.

В ефира Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” посочи, че в много страни той съществува.

“Добре е да се поговори  по темата, за да се види как стоят нещата и в други европейски държави, как се начислява такава добавка за стаж и в Щатите и в Канада, и в някои международни организации. Тъй като когато някой твърди че води добросъвествен разговор е добре да го прави въз основа на факти, не на внушения.  В 2 от 10 европейски държави добавката е премахната под натиска на външни институции. Това са Гърция и Румъния. В други държави като Белгия, Австрия, Дания, Словения, Италия тази добавка се прилага и има държави като Чехия, където стажът се отразява чрез стария клас, тъй като в България в момента няма такъв. Т. е. практиката е изключително богата, но със сигурност добавката зависи от броя на годините, които човек е работил. Това е нещото, което се опитват да премахнат национално представените работодателски организации”, заяви Григорова.

Според нея целта на исканията за премахването на добавката у нас е спирането на нарастването на минималната заплата:

“Темата всъщност въобще не им е процент прослужено време, тъй като по този начин те просто се опитват да замразят минималната работна заплата. Твърденията им, че процент прослужено време е 12% от разходите а труд, са несъстоятелни. Такива данни няма. Напротив, ако погледнем отчетите в Търговския регистър на някои от дружествата, които са публикували отчетите си за разходи и заплати, можем да намерим дял от 1,5, 2,5% от разходите за заплати”.

Ваня Григорова каза и как точно ще бъдат ощетени хората:

“Ощетяването ще бъде в промяната и цялостната философия за тази добавка, тъй като вариантите за такава добавка са основно два. Единият е въз основа на прослужените години, вторият е въз основа на т. нар. принос или представяне на работника. Само че вторият вариант е изключително субективен. Днес ще представя един абсолютно реален пример с фишове за заплати , в които се вижда, че когато работодателят е издразнен от нещо, бонусът, който е всъщност 50% от заплатата, автоматично намалява с 50%. Ето това е причината да настояват за бонуси за представяне или за ефективност, както обичат да казват те”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *