HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ГОРЧИВ БИЗНЕС! Болести стопиха лавандуловите масиви на бившия зам. кмет на Бобов дол В. Радлев от 120 на 20 дка

Лавандуловите масиви на бившия зам. кмет, а в момента пиар на община Бобов дол Валери Радлев се стопиха от 120 на 20 дка. Причината за сриването на агробизнеса на Радлев е болест по растенията и квотата от 500 л лавандулово масло, за да може да се яви на международния пазар. В момента той отглежда и 40 дка сини сливи.

Бившият зам. кмет е единственият, който засади лавандулови растения в обшината преди десетина години, затова бобовдолци му лепнаха набързо прякора Лавандуловия бос.

Репортер на вестник “Струма” се свърза по телефона с Радлев. Неговото обяснение за срива на лавандуловия бизнес е следното:

“Отпреди 7 г. болест започна да мори насажденията. Основното стъбло загнива и растението изсъхва. Болест мори лавандулата и във Франция, а фермерите не могат да се справят с проблема. В момента отглеждам само 20 дка. Държавните институции така са измислили наредбите, че трябва да произведа 500 л лавандулово масло, за да мога да пробия на международния пазар. С по-малко количество не става. Идват прекупвачи, които купуват маслото на една трета от стойността му и го препродават в чужбина. Цената на литър е 120 лв. Ако годината е била слънчева и достатъчно масло се е наляло в растенията, е добре, но ако е имало дъждове, качеството на маслото е по-ниско и се търгува за по 70,00 лв. за литър.

Напънах се и една година произведох 350 л масло. Пуснах обяви в интернет. Обаждаха ми се от Лондон и Ливърпул, но нещата не се случиха. Търговци прекупвачи в България го изкупиха на такава цена, че за мен не остана никаква печалба. В момента у нас няма икономика, а царува дивият капитализъм, всеки си прави каквото иска. Някои производители с по-големи масиви от порядъка на 200-300 дка продават маслото на дъмпингови цени и ние, по-дребните, фалираме.

Обработката на лавандулата е трудоемка и се извършва на ръка. Когато създадох масивите, трудно намирах работници за полето. Всеки от Бобов дол ходеше на работа в ТЕЦ-а или мината и нямаше кой да работи на полето срещу заплащане. Сега има работна ръка, но се отказвам от този бизнес.

Отглеждам 40 дка сини сливи. Въпреки падналата слана и застудяването преди около седмица почти няма поражения върху овошките. Надявам се на добра реколта тази година, но времето ще покаже”, разказа за бизнес начинанията си Валери Радлев.

Той беше зам. кмет при управлението на община Бобов дол от Желязната лейди Йорданка Каленичкова. За кратко беше директор и на Фонд “Земеделие” в Кюстендил.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *