Горялото читалище в кюстендилското село Катрище вече е с нова дограма и покрив

С нова дограма и подменен покрив е читалището в кюстендилското село Катрище, което пламна като факла миналата година. Дейностите по възстановяване на сградата започнаха още през зимата и се очаква да приключат до края на годината. Ремонтите се правят с пари от дарения и средства, осигурени от община Кюстендил.

„В салона на читалището има дюшеме, направена е сцената.  Дограмата пък е дарение от жителя на село Катрище Никола Стоилов. Предстои измазване на сградата, поставяне на ламинат и ел. инсталацията”, заяви кметският наместник Васил Василев. Предстои и възстановяване на помещенията в сградата.

Обновяването на фасадата ще започне на по-късен етап. Благодарение на дарение от книги е възстановен и читалищният фонд. „Мога да се похваля, че читалищната дейност иначе не е спирала изобщо, въпреки че сградата не е функционална. Книгите съхраняваме в бившата кръчма. Всеки ден идва библиотекарката. Който желае, си избира книги, прочита ги и после ги връща”, допълва кметският наместник.

До две седмици ще започне и мащабно асфалтиране в населеното място. В селото предстои да бъдат положени около 4000 квадратни метра асфалт. „Село Катрище ще бъде много добре облагородено. Ще се кърпят улици и оправят дупки”, каза още Васил Василев.

В момента в селото се полага асфалт след изкопните работи по подмяна на водопроводната мрежа. Въпреки това обаче продължават проблемите с липсата на вода и  перманентно местните са на воден режим.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *