Гости от цяло Симитлийско посрещна на свято място Брежани

Стотици миряни се събраха в местността Райчов валог в Горната махала на симитлийското село Брежани за празника на Св. Лука.

До малкия параклис, бележещ святото място, има завършен голям параклис. Съграден е изцяло с доброволен труд на благочестиви миряни. Божият дом втора година посреща миряните. Около параклиса има чешма, направен е бунар, засадени са цветя… облагородено е изцяло, нова врата и ограда краси параклиса на Райчов валог.

„Тук е имало църква от времето на Първата българска държава. Магическата сила на мястото, старо оброчище, се предава от изконни времена от майки и бащи, на деца и внуци. Радваме се, че с общи усилия в подножието на Пирин планина успяхме да направим още едно добро дело, да завършим параклиса и да облагородим мястото“, казват местните.

В слънчевата, почти лятна събота големи трапези наредиха местните, за да могат да седнат миряните от Брежани и всички близки села. Отвсякъде в Симитлийско имаше гости на празника в Горната махала на Брежани. Беше раздаден и курбан за здраве.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *