Готвенето с алуминиево фолио не е безопасно

Алуминиевото фолио е често използвано в кухнята. С него се покриват ястията за фурна или скара, а целта е храната да се задуши и да стане по-сочна. Въпреки това готвенето с помощта на фолиото може да причини сериозни рискове за здравето, пише Puls.bg.

Много проучвания показват, че алуминиевото фолио отделя алуминий в храната. То се задейства най-вече при готвене на високи температури, както и при готвене с кисели храни. Количеството алуминий, което прониква в храната, може да варира. Проучване установи, че приготвянето на червено месо в алуминиево фолио може да увеличи съдържанието на алуминий с над 90%.

Въпреки че ежедневното излагане на алуминий, приет чрез храната, се счита за безопасно, то има вероятност да бъде потенциален фактор за развитието на болестта на Алцхаймер. Причините за заболяването може да бъде комбинацията от генетични и екологични фактори, които с течение на времето увреждат мозъка. Все пак още не е определена точната роля на алуминия в развитието на болестта на Алцхаймер.

По принцип не е възможно да се премахне напълно алуминия от храната, която се консумира, но може да се спазват някои стъпки, за да се намали употребата му. Една от тях е, че трябва да се избягва използването му, когато се приготвя храна на висока температура. Добре е да се преустанови употребата му и когато се готви с кисели храни – домати, лимони, кисело зеле.

Препоръчително е да не се използват алуминиеви прибори, а по-скоро порцеланови и стъклени. Според някои проучвания използването на алуминиеви съдове за готвене може да причини замърсяване на тялото, тъй като приготвянето на храна в алуминиев съд добавя около 1 до 2 мг алуминий към нея.

От алуминий трябва да се предпазват и хората с бъбречни проблеми, тъй като те по-трудно отстраняват излишния метал от телата си, а това може да доведе до костни и мозъчни заболявания.

Важно е да се отбележи, че алуминият се среща естествено в храната в малки количества. Намира се в плодовете, зеленчуците, месата, рибата, млечните продукти и някои зърнени храни. Най-често в тях попада заради консервантите, оцветителите, сгъстителите, хранителните добавки и др. Съдържанието му в почвата, в която се отглеждат плодовете и зеленчуците, също може да причини абсорбирането му.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *