Готвят секира за новите собственици на стари коли, ето какво ги чака в КАТ

Новите собственици на стари автомобили бързо ще губят правата си над тях, ако до два месеца след покупката не регистрират колите на свое име. След този срок КАТ ще заличава автоматично регистрацията на превозното средство, пише 24 часа.

Това предвиждат поредните промени в Закона за движение по пътищата, които депутатите приеха преди време на второ четене и които предстои да бъдат публикувани в Държавен вестник.

Около измененията имаше много дискусии, но за точно тази от новите разпоредби така и не стана дума.

Промяната ще удари най-вече онези българи, които бавят регистрирането на колата си след като я купят и при прегрешение на пътя минават между капките. В повечето случаи, когато катаджиите засекат някой джигит в крачка, стигат до стария му собственик, а той показва договор, че автомобилът вече не е негов.
Отсега нататък всеки, който се договори с продавач и сключи договор пред нотариус за избраната от него кола, ще има 2 месеца да я регистрира в Пътна полиция. След това автоматизираната информационна система ще заличава регистрацията служебно.

Това става възможно с новата електронна връзка между Нотариалната камара и МВР, чрез която ще се обменя информация за регистрираните коли и сключените договори за покупко-продажба, и която ще започне да действа от януари 2018 г.

Новият купувач на стар автомобил ще може да подаде заявление за талон предварително, ако няма да сменя номерата на колата.

За новите си придобивки шофьорите ще имат срок от 1 месец да ги регистрират в общината по постоянен адрес, а не както беше досега – 2 седмици. Ако пропусне обаче, ще бъде глобен с 200 лв., освен че ще прекратят служебно регистрацията на колата му.

С последните промени в Закона за движение по пътищата се въведе глоба за шофиране в аварийната лента и се разреши на автобусите от градския транспорт в София да преминават по релсите на трамваите, за да избягват задръстване.

С други от измененията се затягат още повече наказанията за дрогирани и пияни шофьори.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *