Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити на магистрала “Струма”

Готов е проектът за преместване на археологическите ценности, открити по трасето на АМ “Струма”. На 8 февруари Агенция “Пътна инфраструктура /АПИ/ е изпратила проекта за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, съобщиха от пресцентъра на пътната агенция.

Агенция “Пътна инфраструктура” стриктно спазва разпоредбите и решенията на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности към Министерството на културата, свързани с опазването на археологическите находки край с. Покровник.

От АПИ припомнят, че в кратък срок е било възложено изготвянето на проект за преместване и теренна консервация на археологически ценности с експозиционна стойност, част от археологическия обект Зелен дол 2.

Две от тях – римската фамилна гробница и раннохристиянската църква, ще бъдат преместени и консервирани, а римската вила и баня, които са извън трасето на магистрала “Струма”, ще бъдат запазени. Проектът е изготвен от “Вени дизайн”, представен е в АПИ и на 8 февруари т. г. е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство, се посочва в съобщението.

През август миналата година агенцията представи на заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности схема-предложение за преместването на археологическите структури. Въз основа на нея е изготвен настоящият проект.

АПИ предприе и нужните действия за опазване на археологическите обекти през зимата. Гробницата и всички зидове са покрити с геотекстил, за да се опазят от ниските температури и валежите. Агенцията не е поемала ангажимент пред община Благоевград, нито са водени разговори за изграждането на отделен път до археологическия обект, допълват от пътната агенция.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *