Гоцеделчевският бизнесмен Р. Кирев с пореден опит да разшири терена си за добив на чакъл в Гърменско

Мощният гоцеделчевски строителен бос Руен Кирев иска нов терен за добив на пясъци и чакъли в местността Туркаре на гърменското с. Марчево. Кирев е харесал нива с площ 3004 кв.м, където планира да разшири дейността на фирмата си„Бистрица 2002“ ЕООД.

С решение на Министерски съвет от 06.02.2006 г. на „Бистрица 2002“ ЕООД бе предоставена концесия за добив на строителни материали от находище „Марчево“ за срок от 25 години, но до момента концесионерът още не разработва цялата му отпусната площ. Нивата е в границите на концесионната площ.

Въпреки че има разрешително за добив от цялата територия на находището, през 2016 г. Кирев направи 3 пъти опити да получи ПУП за добив върху 56 дка в концесионния терен, но тогавашните общински съветници го отрязаха с мотив, че багерите му могат да станат причина за наводняване на стотици декари обработваеми площи на стопани от селата Марчево, Гърмен и Дъбница. На същото мнение бе и бившата кметицата на Гърмен Минка Капитанова, която внесе предложението за гласуване против искането на концесионера. По-късно обаче това решение на ОбС падна в Административен съд – Благоевград, след като магистратите прецениха, че за тази опасност е трябвало да мисли предварително институцията, която е издала разрешението за концесия. По тази причина не се очаква сега да има реакция от ОбС – Гърмен за заявения от Кирев ПУП, още повече че исканият от него терен е значително по-малък като площ.

Самият Руен Кирев е един от най-мощните бизнесмени. В Гоце Делчев неговата фирма редовно печели обществени поръчки, а най-голямата бе през 2014 г. – 5 млн. лв. по проект „Зелена и достъпна среда” за рехабилитация на парк „Панорамата”, зелените площи на ул. „Сливница” и още 28 улици в Г. Делчев. В Г. Делчев той има склад за съхранение на зърно, както и предприятие за производство за бетонови изделия. „Бистрица“ ООД има концесия за добив на пясъци и чакъл и от находище „Вълково” в община Сандански, „Крумово“ в община Кочериново и в с. Бучино.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *