Градушка като орех нанесе щети за хиляди лавове на производителите на зеле в Жабокрът

Градушка с големина на орех в кюстендилското село Жабокрът е нанесла значителни поражения на земеделската продукция, алармира зеленчукопроизводителят Валери Максимов, който обработва над 100 дка ниви. Най-потърпевша е реколтата в района на селата Жабокрът, Багренци и Пиперков чифлик.
„Мога да кажа, че 50-60 дка от засаденото зеле е направо сломено. Сравнено е със земята, щетите са повече от 4000-5000 лева, представете си с каква огромна сума съм назад. Чакам да избие отново зелето, защото има и такава вероятност. Но от дъждовете ще тръгне тревата, а и болести по продукцията… Трябва да се купуват препарати за мана, пръска се с течни торове. Необходимо е плевене, тъй като вече не може да се пръска с хербициди. Трябва да плащам и за работна ръка. Надницата обаче е 30 лева, и то да изчисти тревата само до обяд. Ако не платиш, работниците не идват, това е.

Не по-малки са загубите и за производители на карфиол, краставици и корнишони, царевица, пипер, само за картофите няма поражения, тъй като са в земята.

Любопитното е, че градушката пък не е ударила нивите на Жабокрът в посока Ябълково“, отбеляза Максимов.

По думите му в село Жабокрът има много млади земеделски производители, които се занимават със зеленчукопроизводство, но променливото време е на път да откаже мнозина.
Валери Максимов участва в заседание на комисия за ползватели на земи, наричани „бели петна”, в която се включиха кметове на села от община Кюстендил, ползвателите и представители на ОД „Земеделие”. „Белите петна” представляват земеделски имоти, чиито собственици не обработват земята и не са подали изрична декларация в общинската служба, че не желаят да им я обработва друг. Така тя се дава от Общинската служба по земеделие на едри фермери, които получават и субсидии.

„За първи път режимът на т.нар. схема на „белите петна” е регламентиран в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи през 2002 година. Тогава е приет и текстът, с който се изисква подаване на годишна декларация за обработваната земя пред държавен орган. Неподаването на декларация от собственика на имота автоматично превръща земята му в „бяло петно”. Целта е да се уедри разпокъсаната земеделска собственост и да се обработва, а не да пустее”, поясни Максимов.

По време на срещата бяха уточнени параметрите и местонахожденията на масивните блокове, както и площта на земеделските земи, за които няма сключени договори и не са подадени декларации до 31 юли от собствениците им по чл. 37б от ЗСПЗЗ.

„Така наречените „бели петна” се разпределят между ползвателите на масивите за комасирано ползване пропорционално на площта и съобразно начина на трайно ползване на собствената и/или арендуваната/наетата земеделска земя в съответното землище”, каза Йордан Домозетов от Общинската служба по земеделие.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *