Гражданин на Северна Македония, издирван в Гърция, е задържан при влизане у нас на ГКПП Гюешево

         Днес, 21.12.2020 г., Окръжна прокуратура – Кюстендил е внесла в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест спрямо чуждия гражданин М.Д.

         Преписката по случая е била образувана след като около 15 ч. на 18.12.2020 г., на ГКПП Гюешево, била извършена гранична проверка на гражданина на Северна Македония – М.Д. На влизане в страната мъжът управлявал лек автомобил. Установено е било, че спрямо него има сигнал за хит (съвпадение), въведен в Шенгенската информационна система (ШИС) от Гърция – мярка „лице за арест с цел предаване или екстрадиране“.

         Четиридесет и две годишният мъж е обявен за международно издирване, въз основа на Европейска заповед за арест от 26.10.2020 г., издадена от съдебните власти в гр. Солун. Тя касае проведеното против него наказателно производство за подпомагане незаконно влизане и пребиваване на гръцка територия на лица – граждани на трети страни, както и нелегалното им транспортиране. За тези деяния му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 14 години и 50 000 евро глоба.

         Понастоящем, с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Кюстендил, М.Д. е задържан за срок до 72 часа. Предстои насрочване на съдебно заседание за разглеждане на искането за определяне на мярката му за неотклонение.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *