Топ теми

Гражданите на Разлог поискаха: Проверка на регистрациите на самозаселилите се ромски кланове, които са извор на насилие и проблеми в града

Предприемане на адекватни и ефективни мерки срещу определени ромски кланове, проверка законността на пребиваването на преселилите се в града ромски общности и осигуряване спокойствието на жителите на Разлог поискаха майката на пострадалия при мелето миналата седмица млад мъж Костадинка Кърджиева и представители на обществеността и бизнеса. Вчера те се срещнаха с кмета
на община Разлог Красимир Герчев и шефа на районното управление на полицията Васил Джизов.
Въпреки водените в продължение на час разговори хората останаха неудовлетворени и си тръгнаха без отговори на въпросите си. Те поставиха и конкретни искания към институциите, които според тях ще спрат беззаконията и посегателствата в града, извършвани от определени ромски кланове.
На първо място исканията са за проверка на адресната регистрация на всички роми, преселили се в Разлог през годините, и проверка на законността на жилищата им. То е провокирано от факта, че някои от задържаните за побоя лица са с адресна регистрация в друг регион в страната, като бе визиран град Ловеч. В Разлог лицата нямат дори настоящ адрес. Майката на пострадалия Костадинка Кърджиева изтъкна, че липсата на регистрация в града затруднява и работата на институциите и поиска от градоначалника да разбере защо е допуснато това да се случи. Тя подчерта, че при евентуално нарушение и влизане на определен казус в съда и дори в досъдебната му фаза евентуалният извършител се търси на адресната му регистрация, там се изпращат писма, призовки и всякакъв вид документи. Кърджиева подчерта, че в случая със задържаните се знае, че те пребивават в Разлог от дълги години, но призовките например трябва да се изпратят на адрес в Ловеч.
?Защо тези лица нямат временен адрес, след като живеят тук в продължение на години? Защо се допуска това? Те живеят тук, безчинстват тук, а регистрацията им е в Ловеч и ще получават там призовки, къде е логиката, как ще се осъществява контрол на тези лица??, бяха въпросите на Кърджиева.
Бе поискано и събаряне на всички незаконни постройки по примера на други общини в страната. Според присъстващите на срещата това е единственият начин всички незаконно пребиваващи в града роми, които нямат намерения да живеят по правилата, да бъдат принудени да се приберат по родните си места.
?Кога ще бъдат предприети действия за събаряне на всички незаконни постройки в ромската махала, искате ли това да се случи, правите ли стъпки в тази посока??, бяха въпросите, отправени към кмета Красимир Герчев от Славчо Орозов, който също бе на срещата. ?След като ние спазваме законите в тази страна и си плащаме данъците, така и тези хора трябва да го правят. Те са тук незаконно, не плащат нищо, не живеят по правилата, значи нямат място в града. Само така хората, които идват от други общини да живеят в Разлог, нямат жилище тук и не са регистрирани в града могат да бъдат принудени да си тръгнат. Според мен именно това са хората, които правят кражби и безчинстват?, допълни още Орозов.
Хората многократно подчертаха, че нямат нищо против местната ромска общност, която не създава проблеми, а само срещу заселилите се незаконно в града кланове. Изказаха се мнения, че именно от тях се извършват всички безчинства, кражби и набези по земеделски и селскостопански обекти и в повечето случаи деянията им остават ненаказани, не се страхуват дори и от полицията.
Присъстващите споделиха още, че местното ромско население също е настроено срещу заселилите се в махалата роми, но не искат да се оплачат, да подават сигнали и да излязат с лицата си, тъй като се страхуват за безопасността си. В тази връзка бе отправен и въпросът как ще се изкорени страхът у хората и как ще се гарантира сигурността им.
Мнението на всички е, че масовото присъствие на полиция и жандармерия през последните дни не е решение, тъй като то ще бъде временно, докато напрежението отмине, и е необходимо ефективно и трайно решение.
По време на срещата бяха отправени много упреци както към общината, така и към полицията, че не се вземат адекватни мерки, а случката от четвъртък определиха като последствие от натрупаните и нерешени през годините проблеми. Засегнат бе и въпросът, че жителите на града до такава степен са обезверени и се страхуват, че вече дори не подават сигнали за кражби и други набези, тъй като не виждат смисъл в това и се страхуват от отмъщение. Дори и да подадат сигнал като свидетели на престъпление, в последствие отказват да свидетелстват отново заради страх за безопасността си. Иван Стойчев, който има фирма и складова база в Разлог, даде редица примери на посегателства срещу негово имущество и други незаконни дейности в близост до базата му, като сеч на дървесина, и то посред бял ден, но призна, че той също е спрял да подава сигнали. Стойчев допълни, че често се стига до самоуправство с ромите, но резултат няма. Той изтъкна, че повечето незаконни дейности се извършват с каруци, чиято собственост не може да се докаже, тъй като те не са регистрирани. В тази връзка бе поискано да се помисли и за регистрация на такъв вид превозни средства, за да може при извършване на незаконна дейност с тях да бъде установяван собственикът.
След дълги разговори кметът на Разлог Красимир Герчев пое ангажимент съвместно с полиция и при необходимост с участието на други институции да бъде извършена проверка за адресните регистрации на преселниците в ромския квартал. Вменяване на задължение на всички собственици на каруци да ги регистрират, което най-вероятно ще бъде регламентирано в Наредба №1 на ОбС. Градоначалникът пое ангажимент и да бъде осъществявана превенция в най-ранна детска възраст посредством Центъра за обществена подкрепа за проблемни семейства и деца. Това бе провокирано от въпрос на Костадинка Кърджиева как да се предотвратят бъдещи такива деяния?
В крайна сметка бе взето решение да бъде организирана още една среща с присъствието на представител на прокуратура, съд, социални служби и пасторът в кв. ?Нов път? и да бъдат начертани конкретни мерки. Желанието на всички е да не се стига до ескалиране на напрежението, да се предотвратят други подобни инциденти, да няма разделение между общностите, но и да има ясни правила, които всички да спазват.
Докато срещата при кмета течеше, под прозорците на Общинска администрация – Разлог отново се бяха събрали стотици хора, които бяха дошли да подкрепят семействата на пострадалите младежи и също се обявиха против насилието и поискаха трайни адекватни и ефективни мерки.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *