Refan-728×90-July-2019

ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ! Запаленият планинар, благоевградчанинът Б. Боришев: От НП „Рила“ хвърлиха 21 млн. лв. за алея за конен и велотуризъм, а не сложиха едно кошче за боклук до беседките за пикник на Карталска поляна, от някогашната арка стърчат само страничните колони

„Нито едно кошче за боклук няма на Карталска поляна при беседките за пикник, химическата тоалетна е в безнадеждно състояние, а вместо чешма отнякъде е прекаран маркуч”, сигнализира в редакцията на „Струма“ благоевградчанинът Борислав Боришев. Той е заклет планинар, от години обикаля района и се възмущава от липсата на грижи и управленски хъс у настоящия директор на НП „Рила“ Красимир Антонов. Ето какво каза Б. Боришев:

„Преди години, по времето когато директор бе Мими Праматарова, входът на защитената зона на парка бе белязан с красива арка и надпис, от него сега стърчат само страничните колони. Има две бариери на влизане, но първата е постоянно вдигната, често в същото положение е и втората. Скоро през седмицата ходих с приятел до хижа „Македония“, 6 коли минаха нагоре! Броих ги, защото е забранено, освен по изключение и с изрично разрешение! За кого са тогава поставените забранителни знаци?!

През 2015 г. по проект се хвърлиха 21 млн. лв. за изграждане на алея за конен и велотуризъм през хижа „Македония“ до Семково, но досега нито един ездач не съм видял да минава оттам. Виж, мотористи има, макар и за тях да е забранено, тъй като е защитена зона и шумът притеснява животните. Цялата Карталска поляна беше побеляла от кърпички и тоалетна хартия, няма кой една чешма да направи, а как да функционира и тоалетната без вода?! На поляната има знак за паркиране, но тревата толкова е избуяла, че е трудно да се намери място да си оставиш колата. Всичко е занемарено и не се поддържа.

За състоянието на хижа „Македония“ няма какво да се коментира, благодарение на председателя на ТД „Айгидик” Иван Голомеев и още няколко бизнесмени, които с лични средства я ремонтираха основно през 2015 г., тя бе отличена като най-добра в България. Тихомълком обаче я одържавиха и областният управител я даде за стопанисване на НП „Рила“ заедно с хижа „Чакалица“.

За грижите, които полага ръководството за хижите, може да се съди по втората, която е в ужасно състояние. Голямата, нова 3-етажна сграда, вдигната преди време, но оставена без покрив и прозорци, до няколко години ще падне. Там осеновци правят софри, а на партерния етаж са отглеждани коне и можете да си представите в какво състояние е. Така хижата на практика се свежда до двата фургона там, но и те са отчайващо потънали в мръсотия.

Не съм черноглед и няма как да не отбележа, че пътят за курортната местност Бодрост над Благоевград е изкърпен отлично, дупките в отсечката от с. Бистрица до махала Карабилци, между които слаломираха доскоро с автомобилите, вече не притеснява туристите и десетките собственици на летни къщи в най- населената вилна зона над Благоевград. Лошото обаче е, че банкетът отстрани не е почистен и особено на завоите заради тревата и клоните няма видимост. Това може да стане причина за катастрофа или пожар, тъй като от гърнето на някоя кола може да излезе искра или пък да се подпали от изхвърлен през прозорец фас. Редно е и там, където пътеките на дивите животни пресичат автомобилния път, да се поставят знаци, неотдавна сърничка се блъсна в колата ми преди разклона за Ветреница. Горските трябва да ги знаят тези места и не струва много да се обозначат, така ще се предотвратят много възможни инциденти“, категоричен е заклетият планинар Борислав Боришев.

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *