Грешките, които допускаме след хранене

След хранене организмът ни се нуждае не само от време за преработка на приетата храна, но и от подходящите условия, за да се случи това. Някои дейности са абсолютно противопоказни да се извършват веднага след хранене. Част от тях не само причиняват дискомфорт, но и могат да провокират здравословни проблеми.

Ето какво никога НЕ бива да правим след хранене:

1. Разходка
Въпреки убеждението, че разходката след хранене е полезна за храносмилането, това не е така. Движението след консумация на храна може да доведе до лошо храносмилане и киселинност. Лекарите съветват да се разхождате не по-рано от 1-2 часа след хранене. Този съвет важи и за къпането след хранене. Изчакайте да минат поне два часа, преди да влезете в банята.

2. Консумация на чай
Ако сте от хората, които обичат да завършват вечерята си с чаша ароматен чай и няколко бисквитки, по-добре забравете и за този навик. Консумацията на чаша чай след хранене понижава киселинността, пречи на нормалното храносмилане и също така възпрепятства усвояването на желязото от храната. По-добре е чаят да се пие половин час преди хранене. Това се отнася и за водата. Ако все пак искате да завършите деня си с чаша чай, изчакайте да минат поне 1-2 часа след консумацията на храна.

3. Консумация на плодове
Плодовете са изключително здравословни. Но не е препоръчително да се консумират веднага след ядене. Те провокират ферментационни процеси в стомаха и са в състояние да влошат процеса на смилане на храната. Затова лекарите съветват да ядете ябълки, круши и други плодове или преди хранене, или един час след това.

4. Заспиване или почивка на дивана
Много хора са на мнение, че сънят е по-пълноценен на пълен стомах. Но този навик е опасен, защото можете да се събудите с киселини и дискомфорт в стомаха. За да не се случи това, изчакайте 2 часа след ядене и едва тогава си легнете. Запомнете, че пълноценният и спокоен сън е постижим единствено след консумацията на възможно най-леката храна.

5. Пушене
Пушенето е един от най-нездравословните навици. Но още по-нездравословно е да изпушите цигара веднага след хранене. Това води до нарушаване процеса на храносмилане, което провокира различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Ако все пак не можете да се откажете от този навик, изчакайте поне 30-40 минути след хранене и едва тогава изпушете първата цигара.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *