HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Грешките на работното място, които развалят имиджа ви

Кариерното развитие на всеки човек зависи до еднаква степен от качествата му и поведението му в работна среда.

Така например независимо колко подходящи сте за позицията, колко опит имате и колко квалифицирани сте за нея, ако не умеете да се държите като професионалисти и комуникационните ви умения куцат, много вероятно е от отдел “Човешки ресурси” да предпочетат друг кандидат.

На подсъзнателно ниво всеки от нас иска да бъде харесван, а за работните взаимоотношения това е особено важно. Според Кристин Кауфман, основател на коучинг компанията Alignment, положителната оценка от страна на колегите е най-важна, особено в първите дни на нова работа.
“Следващият път, когато някой ви каже, че не е толкова важно дали хората ви харесват, а е по-важно да ви уважават, предлагам да им зададете един прост въпрос:

Ако има друг човек, който може да се справи с работата И едновременно с това е харесван, с кого бихте искали да работите вие,” казва Кауфман. Вярваме, че всеки от нас ще отговори по един и същ начин на този въпрос, затова потърсихме и малко професионални съвети относно поведението, което кара колегите ни да не гледат с добро око на нас.

Закъсненията
На всеки може да се случи да попадне в задръстване или транспортът, с който избира да се придвижва до офиса, да се повреди. Но тези извинения вършат работа само веднъж или два пъти. Честото им използване говори за а) лъжа и б) незаинтересованост. Колегите ви започват да подозират, че просто не ви е грижа кога ще отидете на работа, защото в противен случай бихте се постарали да тръгнете малко по-рано. Още по-зле е, ако се налага те да ви заместват, докато пристигнете в службата.

Болничните
На всекиго се случва да се разболее и тук не става дума за тези моменти. Но колко често можете да се събудите сутрин и просто да решите, че днес не ви се ходи на работа, преди колегите ви да заподозрат? За никого от тях не е приятно, особено ако пък се налага и да ви прикриват пред шефовете.

Бъркотията
Артистичният хаос е нещо, което можете да си позволите на бюрото вкъщи. В работата обаче това говори за неорганизираност, а именно такова впечатление не бихте искали да оставяте. Отделяйте по няколко минути вечер, преди да си тръгнете, за да разчистите работното си място и да подредите нещата, които ще ви трябват за другия ден.

Прекъсването
Няма нищо по-грубо от това да започнете да изказвате собственото си мнение по средата на изречението на друг човек. Това важи с още по-голяма сила за заседанията и работните срещи. Ако нещо изникне в главата ви, докато ваш колега говори, запишете си го, а след това го кажете, когато той е приключил.

Шумът
Никак не е трудно да спрете или поне да намалите звука на телефона си, особено когато работите в стая с повече хора. Това важи и за звуците, издавани от всякакви чат приложения, а и тези, които използвате на компютъра си. Дори малкият шум може да разсейва колегите ви от работата им, а вероятно не искате това да се случва и на вас.

Личните обаждания
Никой не иска да слуша как си записвате час за лекаря или фризьора, нито пък какво имате да кажете на майка си или половината си. Разпределете личните си обаждания във времето, в което не се намирате в офиса или поне ги оставете за обедната си почивка.

E-mail етикетът
Спрете да натискате бутона “Urgent” за всякакъв тип кореспонденция, освен ако тя наистина е важна и спешна. Не изпращайте имейли по всяко време на деня и се старайте да не бъдете груби в писмена форма. Ако казусът, който разисквате, е трудно да бъде обсъден по имейл, тогава се обадете на отсрещната страна и си уговорете лична среща.

Въпросите
Искайте помощ от колегите само в случай, че сте направили всичко възможно, за да се справите сами с проблема, но все пак не сте успели. Не ги откъсвайте от работата им без да има важна причина за това. /missbloom.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *