Григор пречупи сърбин в жегата и стартира с победа в Мелбърн

Григор Димитров вдигна победно ръце на старта на Откритото първенство на Австралия и е във втори кръг.

Българинът пречупи традиционно неудобния му сърбин Янко Типсаревич с 4:6, 6:3, 6:1, 6:4 в жегата в Мелбърн, като на моменти се видяха много добри неща в играта на бившия №3 в света.

Мачът започна в 12,42 ч на обяд местно време, като температурата достигна 38 градуса в първите геймове от срещата.

Видимо това измъчваше тенисистите, а и публиката, като кадрите често улавяха Андре Агаси със забавна шапка, но лице, което издаваше страдание от жегата.

Щабът на българина изгледа сравнително спокойно мача, сякаш уверен в победата.

Типсаревич пък налагаше главата си с лед на моменти, Гришо криеше лице в кърпа… Не само там, а на всички кортове в Мелбърн, тази първа дневна сесия от турнира бе изпитания за играчи и фенове.

На корта играта вървеше без големи драми при подаването на някой от двамата, преди Григор да има точка за пробив при 4:3. Той обаче прати сравнително рутинен бекхенд в мрежата и изпусна шанса. Веднага бе наказан с първия пробив в мача – 4:5, след което Типсаревич затвори сета за 6:4.

Димитров отвърна с мощ и характер, показвайки във втория и третия сет превъзходство, каквото се очаква от него срещу такива съперници. Сърбинът не бе играл на голям турнир от лятото на 2017-а и дори няма ранкинг в момента, след като бе измъчван от серия травми.

Григор стартира ударно втория сет, проби за 2:0, после не даде шанс на Типсаревич в подаванията си, като последните две в сета взе на нула – 6:3.

Третата част бе разправа, тръгнала от пробив на нула за Григор, последвана от нов такъв, а при 5:1 дойде и трети – като сърбинът видимо хвърли кърпата, за да събере сили за съпротива в четвъртия сет. Той дойде при 6:1 за Гришо в третия и 2:1 части за българина.

Това вече бе друга битка, в която концентрацията да не се бърка бе по-голяма от изкушението да рискуваш.

Григор показа оръжие, което очевидно ще се използва с нова сила в арсенала му – наблягаше видимо на слайс бекхенд удари, когато се защитаваше на подаване на съперника, с което предизвикваше по-дълги разигравания.

В тях се иска голяма техническа сръчност, която обикновено е най-силната страна на първата ни ракета.

Серията подсечени удари от бекхенда, често комбинирани с остра атака пак на този удар по правата, бяха видим анонс още в Бризбън на старта на годината, а срещу Типсаревич отново видяхме доста пъти да влизат в употреба.

И още позитиви: При 62% вкаран първи сервис, Григор достигна 86 процента спечелени точки на него. Направи 18 аса и като цяло сервираше стабилно, на моменти мощно (212 км/ч бе най-силният начален на българина). Което показва, че проблем с дясното рамо към момента няма, а за такъв се заговори в дните преди турнира.

Негативното, и пак свързано със сервиса, дойде от осемте двойни грешки. Твърде много за играч от калибъра на Димитров.

След 2 часа и 33 минути, при 4:5, сърбинът сервираше да остане в мача. Григор получи два мачбола и реализира втория – 4:6, 6:3, 6:1, 6:4 и място във втория кръг за Димитров.

На турнира, където той нерядко се е справял отлично и е докосвал мечтата дори за финал, стартът отново е позитивен.

Следващият му съперник е Пабло Куевас от Уругвай, победил изненадващо сърбина Душан Лайович.

loading...




Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *