Грижа за цветя и зеленчуци! Лютите чушки морят въшките, акарите бягат от лук и картофени обелки

Активната работа в градината започва и от всички почитатели на зеленото се изисква прилагането на повече усилия, за да могат да се спасят културните растения от набезите на болести и вредители. За да не нанесете много вреди обаче, най-добре е да използвате народни методи в борбата с тези проблеми, пише agrozona.bg .

Листните въшки са най-познатият вредител по цветя и зеленчуци. Тяхна „жертва“ най-често са домати, пипер, магданоз, листни зеленчуци и разбира се, цветя. За прогонване им обикновено се препоръчва сапуненият разтвор, но към него можете да добавите и дървесна пепел – 20 г пепел, 5 г домашен сапун на 1 л вода. Ефективно средство за борба е и екстрактът от лют пипер. 50 г люти чушки трябва да се варят час в литър вода, а след това да се оставят да киснат 48 часа на тъмно и прохладно. Всеки 50 мл от разтвора се разреждат с литър вода и след това с него могат да се обработват нападнатите растения.

Освен въшките, по растенията могат да плъзнат и познатите на всички паяжинообразуващи акари. Те са чест гост на разсадите от пипер и краставици. За борба с тях можете да прилагате билкови и тревни настойки. Тук добра работа ще ви свършат картофените обелки. 120 г сухи картофени обелки се накисват в 1 л вода в продължение на 3 часа и след това течността се прецежда и се използва за опръскване. Можете да приложите и друга рецепта, която предвижда употребата на лукови люспи. Те също са ефективни в борбата с акарите. ½ ч.ч. лукови люспи се заливат с 1 л гореща вода и се оставят да киснат 2-3 денонощия. Растенията се опръскват с настойката, разредена с вода в съотношение 2:1.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *