Грипна епидемия в Пиринско, учениците в 5-дневна ваканция от понеделник

Регионалната здравна инспекция в Благоевград обяви рязко завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. В предписания до Регионалната здравноосигурителна каса и Регионалното управление на образованието, изпратено днес, РЗИ разпореди грипна ваканция за учениците в тези общини от 27 януари 2020 г., понеделник, която ще е за срок от 5 учебни дни, тоест до петък включително. Мотивът на инспекцията е, че процентът на отсъстващите ученици е достигнал 22-35%.

РЗИ настоява спешно да се издадат предписания до здравните заведения на територията на тези общини, включващи работа на медицинския персонал задължително с маски, спиране на плановите операции и свижданията, спиране на детските, женски консултации и профилактични прегледи, спиране извършването на имунизации и реимунизации, извършване на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и недопускане на болни деца от грип, както и задължителна дезинфекция на подовете в детските заведения и проветряване. Поради високата заболеваемост и последващите усложнения инспекцията е разпоредила разкриване на допълнителни легла в детско и вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, отново считано от 27 януари, понеделник.

Според РЗИ с най-много от респираторните заболявания е засегната възрастовата група от 0 до 4 години, следвани от възрастовата група 5 до 14 г.

Днес началникът на детското отделение в МБАЛ д-р Христина Марянова коментира доста притеснено, че детско и вътрешно отделение са пълни и изпитват сериозни затруднения с приема на нови пациенти.

Директорите на училищата в Благоевград пък бяха извикани в РУО, за да получат указания какви дейности да предприемат при грипна ваканция в понеделник, защото въпреки изпратеното писмо до РЗОК и РУО днес цял ден работещите в РЗИ загадъчно съобщаваха на медиите, че ще кажат за грипната ваканция чак в петък в 10 00 часа. За това беше категорична и д-р Мончева.

Докато в инспекцията се правеха на интересни, учениците в Благоевград си изпращаха един на друг по телефоните заповедта на шефа им д-р К. Калоянов.

Шефът на РУО Ивайло Златанов бе категоричен пред „Струма“, че във всички случаи ще изпълни предписанието на РЗИ, макар че това е последната седмица от срока и учителите били разтревожени как ще оформят оценките на учениците. Друг е въпросът, че РУО не е институцията, която може да разпореди излизане в грипна ваканция, по закон РЗИ трябва да уведомят кметовете на съответните общини и от тях да дойде обявяването на ваканцията, коментира Златанов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *