Грипът поразява слуха, опашки в болниците заради усложнения

Сезонът на грипа отмина, но усложненията са страшни. В отделенията и в клиниките по УНГ в страната има наплив на пациенти, а пред камерата на БНТ началникът на Клиника по УНГ болести в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. д-р Спиридон Тодоров каза, че грипът засяга слуха, пише Флагман.бг.

„Ако усетите дискомфорт в областта на ушите, трябва веднага да се обърнете към специалисти, особено когато намалението на слуха е съпроводено с шум с висока честота – пищене, свистене. Това говори за увреждане на вътрешното ухо и тогава е необходимо да се намеси специалист“, предупреди проф. Тодоров.

„За пик на грипа трудно може да се говори, въпреки това обаче се наблюдава опашка от такива инфекции, които ангажират ушите, носа и гърлото“, добави той.

„Най-често засегнати от заболяването са децата и възрастните пациенти с хронични заболявания. Симптомите са висока температура, обща отпадналост, мускулни и ставни болки, болка в гърлото, ушите, намаление на слуха, запушване и секреция от носа“, заяви експертът.

Трябва много внимателно да се преценява каква е степента на увреждане на слуховия анализатор, тъй като това може да доведе до трайно намаление на слуха, добави той.

Имаме доста пациенти с вирусни инфекции, с увреждане на вътрешното ухо, каза още мъжът.

Той е здравно осигурен, но е загубил доверие в здравната система.

Пред вратите на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче постоянно висят бележки с текст „направления се дават само при спешни случаи“. 

„Имам шум в ушите от месец и главоболие, но личната ми лекарка твърди, че причината е високо кръвно налягане, а никога съм нямал подобен проблем. Измери ми го и настина стойностите бяха леко повишени, но причината е, че бягах до болницата в „Меден рудник“, за да не си изпусна часа“, сподели пред репортер на Флагман.БГ мъж, пожелал анонимност. 

В главата си имам сякаш цял оркестър и шумът не спира, но не виждам смисъл да ходя на лекар, за да ми мерят кръвното, добавя той.
От няколко дни от ушите ми излиза вещество, подобно на сажди, каза още мъжът.

„Общопрактикуващите лекари могат да се ориентират през първите два дни дали тази вирусна инфекция ангажира само средното ухо, т.е. звукопроводната част или има данни за увреждане на вътрешното ухо. Трябва да се действа бързо, защото възможностите на медицината за възстановяване на слуха не са безкрайни. Те са най-полезни и най-добре могат да помогнат на пациента през първите дни след настъпването на увреждането“, заяви проф. Тодоров.
 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *