Грозни разправии пред деца на събрание в селския бар! Скандал за читалищни пари, политически назначения и уволнения раздели на два лагера жителите на Крайници

Скандал между уволнената в края на септември читалищна секретарка Катя Барамова и председателя на читалище ?Развитие? Гергана Славкова раздели на два лагера жителите на дупнишкото село Крайници. На събранието, което се проведе в селския бар, Славкова на всеослушание обяви, че общинският съветник от ГЕРБ Димитър Крекманов, който е от селото, е оказал натиск Барамова да бъде назначена за секретарка, въпреки че имало 4-ма кандидати за поста.
Миналата вечер стана ясно, че със своя заповед от 29 септември Славкова е освободила от работа Барамова с мотив, че не се справя с работата. Скандалът между председателката и секретарката се разгаря, когато Славкова поискала от Барамова отчет за разходите на читалището.
Като цяло събранието протече в дух на охулване и подмятане на клюки между Славкова, нейните поддръжници и уволнената Барамова. Присъстваха и деца, които станаха свидетели на грозни разправии между възрастните.
Една от точките в дневния ред беше “Отчет за дейността на читалището”, но такъв нямаше. Никой не каза и дума за това каква дейност развива читалището, какви мероприятия са проведени от началото на годината. В разразилия се скандал се стигна дотам да се пита “Защо секретарката е завела като разход яйца, купени за Великден, за провеждане на мероприятие, а те били купени от друг?”.Членове на читалището попитаха къде са 18-те заплати на бившата секретарка, която година и половина е била в болнични и в отпуск, и заплатата й е изплащана от НОИ. Въпросът не получи отговор. Барамова само размахваше папка, в която твърдеше, че има документи за всички разходи. Обвиниха я и за това, че с читалищни средства е зареждала гориво за колата, за да води децата от фолклорната група на сладолед в Благоевград. Родители на децата от певческата група към читалището пък застанаха зад Барамова и заявиха, че искат тя да бъде оставена на работа.
Възрастни жени пък се оплакаха, че К. Барамова не е искала да ги води да пеят на събори и в прав текст им заявила: “Вие сте стари и ме е срам да ви водя на културни мероприятия”, и групата се разпаднала. За да се изявят на събора, бабите платили от пенсиите си 20 лв. на музикант, за да им акомпанира.
В продължение на два часа барът беше огласяван от караниците на присъстващите. Стигна се до там един от членовете на читалището да поиска оставката на председателя на читалището Гергана Славкова. По време на събранието никой не водеше протокол, което го прави нелегитимно. Накрая все пак се стигна до консенсус по въпроса да се направи финансова ревизия на читалището за 5 години назад, тъй като има съмнения за злоупотреби, и едва тогава да се свика легитимно събрание и да се реши проблемът. Жители от селото си спомниха, че преди 10 години Барамова е била уволнена като управител на Клуба на жените в селото след подобен скандал.
По повод твърденията, че е оказал натиск за назначението на Барамова за читалищен секретар, общинският съветник от ГЕРБ Димитър Крекманов заяви пред репортер на “Струма”: “Не съм оказвал натиск върху никого. Това, че съм озвучавал без пари мероприятия и съм помагал на читалището, не означава, че съм упражнил натиск върху някого. Аз съм член на читалището и помагам с каквото мога”, заяви Крекманов.
На събранието присъстваха и общинските съветници Спас Андреев от “Народен съюз” и Емил Стойнев от ГЕРБ.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *