Грузински хачапури

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ

брашно – 3 ч.ч.

айран – 200 мл

яйца – 1 бр.

сол – 1 ч.л.

захар – ½ ч.л.

сода бикарбонат – ½ ч.л.

олио – 1 с.л.

масло – 50 г

ЗА ПЛЪНКАТА

сирене – 300 г

яйца – 1 бр.

чесън – 2 скилидки

магданоз – 1 с.л. (накълцан)

* мерки и количества

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

2 чаши брашно се пресяват заедно със содата и в средата се прави кладенче. Захарта, солта, олиото и яйцето се разбиват с айрана. Течността се сипва постепенно към брашното и се замесва гладко тесто.

Оставя се да почине за половин час. След това тестото се оформя като руло и се реже на 10 кръгчета. Те се овалват в останалото брашно и се разточват на тънки питки.

В средата им се слага плънка, приготвена от настъргано сирене, пасиран чесън, магданоза и яйцето. Краищата се завиват, така че да се оформи вързоп.

Обръщат се със завитата част надолу и пак се разточват. Пекат се от двете страни на загрят тиган. Готовите питки се намазват с масло и се покриват с кърпа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *