Топ теми

Група от 50 пенсионери от Санданско напразно стегнаха куфари за 7-дневна почивка на Златни пясъци, отрязаха ги

Група от 50 пенсионери от община Сандански останаха без очакваната почивка в курорта Златни пясъци. Те трябваше да отпътуват вчера /16 април/ за СБР Термал – Варна /специализирана болница за рехабилитация/, която се намира в курортния комплекс Златни пясъци, като приемът е за седем дни.

Първата група от 46 души е била там през март, възрастните хора останали много доволни и разказали на своите набори, които с огромен ентусиазъм решили да потърсят организаторите и те да посетят Българското Черноморие. За втората група поела ангажимента Невена Иткова от санданското село Левуново, тя организирала 25 свои познати, съседи и от други населени места в общината.

В групата е и майката на благоевградския лекар д-р Тони Даскалов, който вчера заяви, че е шокиран от случилото се: „Много щастлива бе майка ми, очакваше с нетърпение да тръгне, за първи път взема такова решение да отиде на почивка, багажа си дори бе събрала. За възрастни хора, които цял живот само са се трудили, да отидат за една седмица на море – това за тях е една мечта. И преди няколко дни й съобщават, че пътуване няма да има. Веднага се свързах с жената, която я беше поканила – Невена Иткова от село Левуново, защото може нещо тя да не е разбрала. Обявеното пътуване и почивка наистина се оказа, че няма да се състои. Иткова ми поясни, че организатор е Красимир Митрев, който е областен координатор на „Атака“ в Сандански. Не ме интересува от коя партия е, просто не искам такова отношение към родителите ни! Те дори още очакват повторно обаждане да тръгнат… Много жалко, че по този начин ги разиграват. Друг път майка ми е ходила организирано на екскурзии до Русе, Рилския манастир, дори до Македония, но сега всички са покрусени”, заяви д-р Тони Даскалов.

За коментар потърсихме Невена Иткова, която разказа: „С мен се свърза Красимир Митрев и ми спомена, че ако имаме желание, може да отидем на почивка на морето, където ще имаме терапия за възстановяване – рехабилитация, и трябва само да представим медицински документ от личния лекар. Аз съм агроном по професия, работила съм дълги години като обществен деец в Сандански, Склаве, Дамяница и местните хора ме познават и ми имат доверие. Събрах група от 25 човека. Доколкото разбрах, има някакви проблеми със здравната реформа и затова точно сега не можем да тръгнем, но обещанието си остава, очаквам, че ще отидем във Варна. Мои съседи от Левуново през март бяха с друга група в Петрич, пак така организирано, и там има такава специализирана болница и останаха много доволни. Разтревожих се, когато ми съобщиха за проваленото пътуване, неудобно ми е сега пред хората, исках да им направя добро. Познаваме се от години с г-н Митрев, вярвам, че всичко ще се уреди”, заключи с надежда Невена Иткова.

Относно създалата се ситуация потърсихме и организатора, общинския координатор на партия „Атака“ Красимир Митрев от Сандански. Той заяви: „Хората се сърдят с право. Списъците бяха изготвени, има пенсионери от община Сандански и няколко от Петрич, приятели на наш съгражданин. Проблемът възникна от Здравната каса, от Надзорния съвет, във връзка с финансовия ресурс на специализираните болници за рехабилитация в страната, доколкото разбрах, е намален лимитът. Групата от 50 пенсионери трябваше да отпътува днес, предварително сме платили капаро на автобусната фирма 400 лв., общо разходите за пътуване дотам и престоят на шофьора е над 2400 лв. Преди десетина дни, преди Великден, ни се обадиха от специализираната болница за рехабилитация в Златни пясъци: „Не пускайте хората. Намален ни е лимитът!”.

Не виня болницата за това, че не могат да ги приемат. Срам ме е да изляза на улицата, през март имаше група на същото място и сега втората група се чувстват излъгани, хората имат доверие в нас. Ние поемаме не само транспортните разходи, но и потребителската такса, която е 38 лв. за седмица, храната – закуска, обяд и вечеря, са подсигурени. Не разбирам как така при планувано записани пациенти се налагат ограничения? Създава се излишно напрежение, а това са нашите родители, които са заслужили тази почивка. В цял свят се прави профилактика с цел ранно диагностициране и успешно лечение, а при нас се налагат лимити. Профилактика се прави на автомобили, а за човешкото здраве се налагат ограничения”, заключи гневен Кр. Митрев.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *