Гръцко пастицио

Продукти:

  • 1/2 връзка магданоз

1 глава кромид
1 с. л. зехтин
500 г телешка кайма
1 консерва домати (425 г)
1 ч. л. доматено пюре
сол на вкус
млян черен пипер на вкус
300 г макарони (спагети)
30 г кашкавал/сирене Гауда
30 г пармезан
3 яйца
6 с. л. маргарин 
3 с. л. брашно
500 мл мляко
щипка индийско орехче
магданоз
домати за украса

Приготвяне:

1. За рецептата “Гръцко пастицио” магданозът се измива и нарязва. Кромидът се обелва и се настъргва на ситно. Задушава се в малко зехтин. Към него се прибавя каймата и се запържва. Слагат се консервираните домати и доматеното пюре. Подправя се със сол и черен пипер. Оставя се да ври под капак около 30-35 минути. Прибавя се магданозът и сместа се охлажда.
2. Макароните (спагетите) за рецептата “Гръцко пастицио” се сваряват според указанията на опаковката. Отцеждат се и се обливат със студена вода.
3. Кашкавалът се настъргва. 1 яйце се разбива и се разбърква с 1-2 с. л. кашкавал. Смесва се с каймата. Половината маргарин – 3 с. л. и останалият кашкавал се размесват с макароните. Другите 3 с. л. маргарин се разтопяват и брашното се запържва в тях.
4. Сипва се млякото, разбърква се и се оставя да ври 5 минути. Полученият сос се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче. Сваля се от котлона. 2 яйца се разбиват, размесват се с малко сос и след това се сипват в цялото количество сос.
5. Половината от макароните се слагат в намаслена тавичка. Отгоре се разстила каймата и се покрива с останалите макарони. Бешамеловият сос се изсипва отгоре. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минути. Украсява се с магданоз и кръгчета домати.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *