Губернаторът В. Янев обяви на пресконференция! Кюстендил е много над червената зона, мерките са леки, носенето на маски предпазва и не пречи на стопанския живот

Заболеваемостта от коронавирус в Кюстендил е 329 на 100 000 души, което ни принуди да въведем по-строги мерки, информира на пресконференция  областният управител Виктор Янев, който е председател на Областния кризисен щаб. Това е много над червената зона, добави той и увери, че непрекъснато се следи епидемиологичната обстановка. В случай че се стигне до ниво над 500 на 100 000 души, Янев не изключва и въвеждане на един частичен локдаун. „Не ми се ще да се налагат по-строги мерки”, каза председателят на Областния кризисен щаб.

В пресконференцията участваха и зам. министърът на здравеопазването Слави Пачалов, директорът на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков, директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков и д-р  Румен Алексов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в областта.

 Огнищата на заболяването в Кюстендилска област са местна фабрика и два центъра за настаняване от семеен тип на територията на общината, където са регистрирани случаи и сред потребителите, и сред персонала. Разпространението не е клъстерно, а на битова основа и в семейството. „Лично в нас буди недоумение и в същото време ангажираност към това, че броят на новозаразените вече е 300 на 100 000 души. Искаме да отправим апел към гражданите на Кюстендил, че мерките, които взехме вчера, не са от най-тежките и не са мерки, които могат да породят социално-икономическа криза на територията на Кюстендил. Апелът ни е към всички, моля спазвайте тези мерки, защото благодарение на вашата акуратност, дисциплина и самосъзнание ние ще можем да постигнем заедно този успех и да минем в жълтата зона до 28 февруари”, апелира Янев. „Моля ви спазвайте дисциплина, спазвайте дистанция, дезинфекция! Ние не искаме никой да глобяваме, а искаме да се съхраним като хора и като личности и да бъдем здрави”, добави губернаторът.
До 24 часа ще заработи помещение, в което ще се осъществява филтър на влизащите в общинската поликлиника, каза областният управител. Той посочи, че хората със симптоми ще бъдат насочвани за антигенни тестове и за лечение.

Директорът на болницата д-р Александър Величков  допълни, че мярката за носене на маска на открито би следвало да е ефективна. „Маската не ограничава социалните контакти и ежедневния ритъм на живот. Трагедията от Ковид е ужасна, само хора, загубили близък, могат да разберат и да оценят мерките”, каза още д-р Величков. Според него маската е единственият начин и шанс да се предпазят хората, докато не бъдат ваксинирани.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Румен Алексов  заяви, че мярката е  заради личните наблюдения и ежедневната работа. „Виждаме какво се случва на територията на общината. Мерките са предизвикани от практическа гледна точка. Маската намалява риска да се заразим, ще се предотврати и една тежка инфекция”.
Зам. министър Славчо Пачалов съобщи, че на базата на проучване в страната всички здравни и лечебни заведения са осигурени с необходимите лични предпазни средства за тримесечен период, дори и при пикови ситуации. На болницата в Кюстендил той ще предостави два кислородни концентратора, предназначени за лечението на пациенти с по-леки симптоми. „Важното е всеки от нас да разбере, че малките жертви, когато ги прилагаме системно, дават резултат”, каза заместник-министърът. Според него в България проблемът е в изпълняване на взетите решения. „Мерките за носене на маски на открито важат само за Кюстендил. Само този, който има засегнат близък, е разбрал, че Ковид не е леко заболяване. Когато го изживеем, тогава виждаме последиците, а те са дългосрочни понякога”, каза заместник-министърът
На пресконференцията стана известно, че ваксинацията в Кюстендилска област е във втората си фаза, като се очаква от следващата седмица да започне имунизирането и на педагогическия и непедагогическия персонал в детските и учебните заведения.

“Имаме достатъчно ваксини и работим по списък, той е при нас, знаем всички хора”, каза Златко Величков, директор на РЗИ – Кюстендил.
До момента в областта са ваксинирани 887 души,  приложена е ваксината на „Пфайзер”, а 286 са получили втора доза от ваксината. „Ще изчакаме да мине карантинният период в два социални дома,  тогава ще пристъпим и в тях към ваксинация. Във втората фаза на социалните домове утре ще продължим в Дупница, Рила и Кочериново”, уточни д-р Величков.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *