Гурбетчия от Слатино пристигна за събора, отпусна си душата и в полунощ тръгна обратно за Италия, изненада с откровение:

Италианците ни имат за духовни братя, мнозина споделят, че са потомци на богомилите

Огромен галон с уиски подариха на слатинските зетьове на традиционния събор в селото. Полицаи с три джипа охраняваха празненството в центъра на селото. Хора от цялата Бобошевска община дойдоха да се веселят.

Кметицата Екатерина Андонова поведе хорото, а във веселбата се включи и общинската съветничка Гергана Виделова.

Най-емоционално бе в компанията на ловната дружинка от Блажиево, на масата бяха Радостина Паргова, Емил Димитров, Божидар Михалков, Любомир Иванов, Йордан и Благой Кадийски. Разказите се въртяха около любопитна случка, разиграла се точно преди събора – ловците се опитали да прогонят 350-килограмов глиган пакостник от градините на блажиевци по река Струма, до селоУсойка.

Специално за събора в Слатино се прибра от Италия гурбетчията Венцислав Цокин, който се включи активно във веселбата до полунощ и директно тръгна отново на гурбет с камиона си в посока към ферибота от Гърция за Италия при Игуменица.

„Дойдох да се видя на събора с роднини, приятели, съученици, да си поговоря с близки хора, да поиграя българско хоро и да попея народни песни. Чувствам се зареден с природната сила на Слатино, което има красиви черкви и лековита минерална вода. Рилският чудотворец е минавал през Слатино и Смочево на път към Рилската света обител. Слатино е едно приказно място за мен.

Италианците, с които работя, са много дружелюбни с нас, българите, и ни уважават като християни. От тях съм чувал, че много са потомци на българските богомили, и към нас имат много специално отношение, имат ни за духовни братя”, сподели Венци.

Той е от гурбетчиите, които често си идват в България. „Докато работя в Италия, нямам търпение да се върна тук, свърша ли работа, се прибирам в България”, споделя Венцислав. Той е снимал събора и ще се похвали на итталианските си приятели.

ДЕНИ МИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *