Гъбата, която едва ли не лекува всичко

Не отричаме, че сме мотивирани да влезем във форма и да се почистим от токсините. Затова и често се ровим в интернет за различни полезни храни, които да включим в диетата си.

Наскоро попаднахме на испанското издание Salto Al Dia, които препоръчават един бърз и лесен начин за по-добър метаболизъм в лицето на нашумелият напоследък чай от гъба комбуча, пише lifestyle.bg. Въпреки че чаят има доста неприятен вкус, спомага за по-добра работа на стомаха и има още редица ползи за здравето. Въпреки че наричат комбуча гъба, тя по същество е плесен, образувана от множество микроорганизми. Популярността на гъбата като едва ли не “лек за всичко” постоянно нараства. Според проучвания, направени в Русия, съставките на комбуча имат изразени антибиотични и пречистващи свойства.

Тя помага при понижен тонус, махмурлук, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне. Има благоприятен ефект за прочистване на кръвта, предотвратявaне на образуването на газове, като съдейства при проблеми с безсъние, хемороиди и предменструален синдром. Комбуча укрепва имунната система, сгъстява косата и поддържа цвета й.

Как да си направим чай от комбуча

За целта ни е необходима една гъба комбуча, захар и черен или зелен чай. След като направим запарка на черния или зеления чай, добавяме захарта и разбъркваме до пълното и ѝ разтваряне. След това трябва да оставим течността да се охлади до стайна температура (около 25ºС). Не бива да поставяме гъбата в гореща вода, защото умира, а с нея и ценните ѝ качества.

Важно е да използваме стъклен, а не метален съд, защото се образуват киселини, които биха могли да реагират с метал. След като добавим гъбата комбуча, потопена с тъмната страна надолу, покриваме с ленена кърпа отгоре и оставяме за 8-12 дни, за да протече ферментацията. Получената смес на готовия чай от комбуча се съхранява в хладилник и може да се приема по три пъти на ден.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *