Гъбите намаляват риска от рак на простатата

Според учени от Япония гъбите съдържат съединение, което инхибира определен мъжки хормон, който засилва растежа на злокачествените клетки и води до рак на простатата. Те също така съдържат и антиоксиданти.
Тези вещества помагат за предотвратяване на увреждане на нормалните клетки в тялото, като по този начин предпазват човек от много сериозни заболявания, включително рак.
Повече от 36 хиляди мъже на възраст 40-79 години са участвали в 13-годишни проучвания. Както се оказа, ако човек яде гъби веднъж или два пъти седмично, рискът от рак на простатата се понижава с 8%. А за мъжете, консумирали продукта три пъти седмично – със 17%. Доброволците на възраст 50 и повече години са имали особено добър ефект, както и тези, които са яли малко плодове и зеленчуци, но често са си хапвали месо и млечни продукти.
Много учени, между другото, казват, че гъбите действат като сорбент в тялото – премахват вредните вещества. Антитуморният ефект на гъбите се свързва със съдържащите се в тях протеини. Много изследователи ги наричат ”капан за туморни клетки”.
Богати са на хранителни вещества, като протеини. Този продукт съдържа още 18 аминокиселини, витамини А, групи В, С, РР, Е и D, микроелементи: калий, мед, сяра, фосфор, манган. Гъбите са с ниско съдържание на калории, тъй като съдържат 90% вода.
Благодарение на този състав продуктът има положителен ефект върху нервната и сърдечносъдовата система, подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата, нормализира метаболизма, производството на хормони, укрепва костите и имунитета.
Важно е обаче да знаете, че гъбите са тежка храна, така че не трябва да прекалявате с тях (не повече от 100 грама на ден). При честа и прекомерна употреба могат да се развият или влошат заболявания на стомаха и червата, тъй като продуктът съдържа протеина хитин, който практически не се смила. Гъбите са противопоказани при заболявания на стомашно-чревния тракт по време на обостряне (гастрит, пептична язва, колит, панкреатит), бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *