На изложение в Дупница! Гълъбари броят по 250 лв. за черна патица

Около 50 гълъбари и любители от цяла Югозападна България дойдоха на организирания от Сдружението на гълъбовъдите пазар в Дупница. Двойка – петел и кокошка, се предлагаше за 80,00 лв. Мъж от Перник пък използваше изложението, за да продаде заек, който е на 1 г. и тежи 9 кг, като го търгуваше за 150,00 лв.

На входа на Механото, където се провеждаше пазарът, Светлозар Лютин от с. Соволяно, община Кюстендил, беше изложил в кафези минипатици. Имаше черна патица от рядък вид, която струва 250,00 лв., и бели кокошки със сини очи и клюнове, като вместо пера птиците бяха покрити с пух и с екзотичния си вид привличаха погледите на купувачи и любители на пернати животни.

Светлозар Лютин призна, че цялото му време отива за грижа по тях. За „Струма“ той разкри: „Отглеждам кокошки и другите видове птици още когато бях 12-г. Сега съм на 42 г. и не съм спирал. В двора на къщата си имам около 200 птици – токачки, минипатици, наричани каролинки, дребни кокошки и петли, които на народен език се наричат джинки. Бях на 12 г., когато си купих две джинки – мъжка и женска, и от тях се запали страстта ми към пернатите. Създал съм си контакти в чужбина и от там ми изпращат яйца за екзотични кокошки, фазани и ги излюпвам в инкубатор. Друго не работя. От продажбата на птиците купувам храна за тях. Средно седмично за храната им отиват по 80,00 лв.

Бизнесмени купуват екзотични птици за минизоопаркове във вилите си. Най-търсени са патиците каролинки, златен фазан, черната патица, която може да стигне цена от 250,00 лв. Кокошките копринки, тези, които имат пух вместо пера, продавам по 50,00 лв. бройката. Златният фазан е скъпоструваща птица. На международни пазари цената му стига и до 2000 лв.

Отдал съм се изцяло на птиците и дори нямам време да си намеря другарка в живота, но е време да се задомя“, разказа Св. Лютин. 
Отсреща кафези беше наредил Димитър Йовчовски-Мичо от с. Багренци, община Кюстендил. Той работи като електроженист в БКС – Кюстендил. В двора на къщата си на село отглежда свине майки, кози и 50 гълъба. Най-атрактивен сред гълъбите беше бежов с яка на врата, Мичо му беше определил цена от 50,00 лв.

Д. Йовчовски има две дъщери, но призна, че те нямат желание да го наследят като гълъбовъд. Надеждата е 6-г. му внук. „Доставя ми удоволствие, че внукът ми има желание да ми помага и обича птиците. Имам внучка, тя е 4-и клас и няма време за гълъбите от уроци.

Бях на 6 г., когато ми подариха гълъб, и оттогава в двора на къщата ми винаги има гълъби. Пари за храна на животните, които отглеждам, не давам. Взел съм под аренда 31 дка ниви и произвеждам царевица, жито, с тях изхранвам животните“, разказа за „Струма“ Мичо.

Таксиметровият шофьор от дупнишкото с. Яхиново Светослав Грънчаров беше изложил за продан черни, с лек зелен отблясък кокошки и петли от специална порода.

Мъж от Перник продаваше за 150 лв. заек гигант, немска порода, който за 1 г. бе стигнал тегло 9 кг.

Сдружението на гълъбовъдите в Дупница е създадено през 2015 г. Радослав Кирилов, Светлозар Чакъров, Ивайло Начев и най-дългогодишният гълъбар в Дупница Иван Кьосев разказаха за трудностите, които срещат при организацията на подобни пазари и изложения:

„Сдружението разполага с пари от членски внос, който е 25 лв. за година, събиран от членовете на сдружението, които са едва 15, а в Дупница поне 70 души отглеждат пернати. Младежи под 18 г. не плащат членски внос. Трудно се организират изложения, тъй като на всеки национален съдия, специалист по птицевъдство, се плащат най-малко по 100 лв., а той трябва да има лиценз, издаден от ЕС. Броят на съдиите се определя от броя на породите, които участват в изложението. При изложба се вади специален лиценз и ако в този момент има забрана върху птиците да се изнасят на изложби и пазари, всичко отпада“, разказаха от ръководството на сдружението.

Докато Ивайло Начев говореше за проблемите, синът му Денислав продаваше пиленца, излюпени преди няколко часа, за по 1,50 лв бройката.

Сред събралите се любители на пернатите впечатление правеше мъж на достолепна възраст, към когото всички се обръщаха с „бай Иван” и търсеха съвет от него. Мъжът не беше изложил птици за продан, но знаеше много за пернатите. Най-търсеният гълъбар на пазара Иван Кьосев се съгласи да даде интервю за читателите на вестник „Струма”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *