HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Гърменска ресторантьорка отива на кинофестивала в Кан като актриса

Атрактивната гърменка Венета Франгова ще дефилира на кинофестивала в Кан след десет дни като актриса. Тя е поканена в качеството си на изпълнител на роля в новия немско-български филм “Уестърн”, който е копродукция между германската студия “Комплицен”, Берлинската културна академия и българската “Чучков брадърс”. Това е единственият филм с българско участие, допуснат до престижния фестивал във Франция. В него основните герои са немски артисти, а като третостепенни персонажи и статисти са включени около 50 жители на хаджидимовското село Петрелик. Точно там е заснет целият филм. Продукцията е включена в селекцията на фестивала “Особен поглед”, в която са участвали 130 филма от целия свят, и се разказва за група немски работници, които идват в България да работят по обект, финансиран от Европейския съюз. Според сюжета немците се сближават с местните българи. Сценарист и режисьор на филма е германката Валеска Грисбакс. Лентата е снимана само девет седмици, като българските участници с по-значими роли са получили по няколко хиляди лева хонорар.
Единствените две жени българки, които участват във филма с почти първостепенни роли, са гърменката Венета Франгова и Вяра Борисова от Своге. Двама местни имат второстепенни роли – това са Али и Сюлейман от селата Долен и Долно Дряново. Но само двете нашенски актриси са поканени да присъстват на фестивала в Кан на пълни разноски на немските копродуценти.
“Участието ми във филма стана съвсем случайно”, разказва специално за “Струма” Венета Франгова, която със съпруга си Кирил държат малко ресторантче в Гърмен. “Една вечер си бяхме спретнали семеен купон в заведението, на който присъстваха и наши приятели. Съвсем случайно пристигна една българо-немска група, която си поръча вечеря. Ние ги обслужихме и продължихме да се веселим – танци, песни, майтапи. Купонът продължи до ранни зори, а на другия ден част от групата дойде отново, поиска да си поговорим и тогава ми предложиха да участвам във филма, но със сериозна роля, не като статист. Помислих си и се съгласих, за което не съжалявам”, разказа Венета.
Оказало се, че авторката на филма Валеска Грисбакс от две години обикаляла България да намери подходящо място за снимане на този свой сценарий. Попаднала в Гоцеделчевско и си харесала място край Петрелик, където един мост се оказал много подходящ за творческата идея – да бъде строен от немските работници. Така, обикаляйки България, си намерила чрез лични впечатления и участниците в главните роли – именно Вяра Борисова от Своге, Венета Франгова от Гърмен, както и Али и Сюлейман.
КОНСТАНТИН ПАШКУЛЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *