Гърция отнесе глоба за 2,5 млн. евро от ЕС заради….

Гърция ще трябва да плати глоба в размер на 2,5 милиона евро заради Закона за защита на личните данни, съобщават МИА и БГНЕС.

Съдът на Европейския съюз може да наложи глоба на Гърция в размер на около 2,5 милиона евро, тъй като не е транспонирала в националното си законодателство регламент “ЕС 2016” за защита на личните данни в рамките на указания период.

Гърция и Испания са единствените държави от ЕС, които не са изпълнили своите ангажименти във връзка с този регламент. Европейската комисия призовава съдът да наложи финансова санкция на Гърция в размер на 5287,5 евро за всеки ден, в който този регламент не е имплементиран в националното законодателство, считано от 7 май 2018 година.

Говорителят на гръцкото правителство заяви, че става въпрос за бездействие повече от една година. Според него отговорността е на предишното правителство и сега това ще струва на страната 2,5 милиона евро.

Премиерът е информиран за забавянето и за наложената глоба и е разпоредил Министерството на правосъдието да предприеме всички необходими стъпки.

Очаква се през следващите дни правителството да внесе проектозакон за защита на личните данни на гражданите, с което да синхронизира своето законодателство с това на Европейския съюз в посочената област.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *