Гърция се готви поетапно да разхлабва COVID мерките

Гръцките власти подготвят схема за постепенно облекчаване на ограничителните мерките срещу коронавируса на фона на значителен спад на новите случаи в някои области на страната.

Динамична и променлива е ситуацията с разпространението на коронавируса в Гърция. Отново се увеличават заразените и хоспитализираните в област Атика, съобщават от министерството на здравеопазването.

Епидемиолозите призовават правителството да изчака с облекчаване на мерките. Седем гръцки области са за седмица в строг локдаун, докато северната част на страната, където бяха основните огнища на заразата, има силно намаляване броя на заразените.

„Несъмнено има умора у всички след два месеца строги мерки в цялата страна“, призна министърът на здравеопазване Кикилиас.

Премиерът Кириакос Мицотакис продължава и днес консултациите с епидемиолози, преди да вземе решение за очакваното отваряне на малките търговски обекти от понеделник.

Половината ресторанти, кафенета и барове в страната са пред фалит и това ще доведе до един милион безработни, предупреждават от Търговската камара.

В същото време успешна е акцията по ваксиниране, като пред телевизионните камери се имунизира и най-възрастната гъркиня, която е на 117 години и живее на остров Левкада. Голяма част от лекарите вече очакват имунизиране с втора доза. Следващата стъпка от утре е ваксиниране на възрастните хора над 85 години.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *