Гърция строи нови затвори за около 3000 осъдени

Гърция затяга правосъдната си система и работи по ускорен план за създаване на нови затвори в цялата страна

Гръцкото Министерство на правосъдието предложи нов законопроект, в който се предвижда затягане на наказателната система за много престъпления като палежи и тежки пътнотранспортни произшествия, по-високи глоби, ускоряване на съдебните процеси, мерки за намаляване на чувството на безнаказаност, както и излежаване на всички присъди над три години, съобщи гръцкият в. „Катимерини“.

В опит да гарантира ефективното прилагане на обявените реформи министърът на правосъдието Йоргос Флоридис заяви, че изграждането на новите затвори ще стане в рамките на 12 месеца, като целта е в тях да бъдат настанени около 3000 осъдени, предимно такива, които излежават леки присъди.

Очаква се тези нови съоръжения да облекчат пренаселеността в съществуващите вече затвори. Към момента от 10 200 затворници близо 1300 изтърпяват леки присъди, като за тях е предвидено да бъдат преместени в новите сгради.

Правителството също така разработва програма за замяна на присъда лишаване от свобода с общественополезен труд за затворници, осъдени за по-леки престъпления. Заместник-министърът на правосъдието Йоанис Бугас съобщи пред „Катимерини“, че вече е създадена платформа, в която 1500 работодатели са проявили интерес към наемането на осъдени в общини, организации, болници, здравни центрове и учебни заведения.

Законопроектът предвижда осъдените за палеж, по непредпазливост или умишлено, да влизат в затвора. За престъпленията, които са извършени умишлено се предвижда и конфискация на имуществото на извършителя за причинените щети, а в тежките случаи, освен наказателната санкция, се предвиждат и глоби до 200 000 евро.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *