Гърция удължи ограниченията за влизане до 22 февруари

Гърция удължи срока на ограничителните мерки за влизане в страната до 06.00 ч. на 22 февруари 2021 г. , съобщиха от Министерството на външните работи на интернет страницата си. Мерките се прилагат спрямо всички пътуващи без изключение.

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест, бърз или PCR.

Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози – както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП. До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на посочения в PLF адрес.

Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна карантина на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.

При пътуване към Гърция всеки гражданин, без изключение, следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/, където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания. Компаниите предоставящи пътнически услуги – (самолетни, морски, сухопътни, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Гражданите с постоянно пребиваване в Гърция следва да попълват PLF и при напускане на страната.
При пътуване със самолет не се изисква PCR тест само ако конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището. При транзитно преминаване със сухопътен транспорт се изисква PCR тест.

При пътуване по работа (бизнес), такова е разрешено единствено по изключително неотложни причини. от МВнР препоръчват на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти на сухопътна граница своето пътуване, когато то е по бизнес повод и конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати на гръцка територия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *