Гърция ще брои по 2000 евро за всяко новородено

Гърция въвежда данъчни облекчения за младите семейства от януари 2020 г. като мярка срещу справянето с демографската криза. В момента поради липса на деца в страната се затварят училища и детски градини, съобщи БНР.

„Демографският проблем е много по-тревожен от икономическата криза“, заявиха депутати в парламента при гласуване на мерките в  помощ на млади семейства. Проучване в Гърция отчита, че раждаемостта е спаднала много рязко, а миграцията на младите поради безработица, отчита рекордни нива. Това са само част от причините довели до демографската криза, която заплашва да намали населението на страната с 30%.

От януари следващата година влизат в сила първите мерки на правителството в помощ на младите семейства с деца. За всяко новородено дете семействата ще получават 2000 евро помощ, увеличава се и размерът на необлагаемия доход на родителите. Освен това се намалява ДДС-то за детските стоки и  храни от 24 на 13%. Правителството обсъжда и законопроект за данъчни облекчения за фирми, които наемат на работа родители с малки деца.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *