Гърци изкупуват японски и корейски малолитражки „на кило” от автокъщите в Дупница, данъците на мощни коли при тях са 10 пъти по-високи

С 10% са намалели клиентите на двата хотела в Дупница, коментират от бранша. Спадът се дължи на автотърговци от Гърция и Северна Македония, твърдят от рецепцията на двата хотела и внасят повече яснота:

„Купувачи на леки автомобили втора ръка от съседните страни наемат стаи в хотелите за по 1-2 нощувки, за да обикалят многобройните автокъщи за автомобили втора ръка в Дупница, на които точният брой не се знае. По неофициални данни броят на автокъщите е около 180, разположени до главен път Е-79 край селата Пиперево и Блатино. Свободните имоти в този район са изкупени и автопазарът се разраства край с. Джерман и с. Дяково.

Автотърговците в Дупница измислиха и нов трик за привличане на  клиенти на едро, предлагат пакет от няколко автомобила на доста по-ниски цени. 

Репортер на „Струма“ отиде в една от автокъщите край с. Джерман. Двама младежи чакаха клиенти в двора, където бяха паркирани десетки автомобили. Гръцки търговци бяха изкупили на едро доста автомобили с марки от Япония, Корея и такива вече нямаше в автокъщата. Те ги изкупуват на едро, в пакет. Автовоз с гръцка регистрация беше паркиран на паркинга на един от хотелите в Дупница. Собствениците му бяха отседнали в хотела.

След въведени ограничения в Северна Македония са намалели клиентите оттам в автокъщите в Дупница. Тези, които купуват, търсят коли, произведени след 2011 г.

В съседна Гърция се спазва екологичната категория Евро 5 само в Солун и Атина, твърдят автотърговците. В останалите населени места не се спазват тези изисквания.

Репортер на „Струма“ се свърза по телефона с автотърговеца Вергил Кацов. Ето какво заяви той: „Основните купувачи на автомобили втора ръка на едро са от Гърция. Те предпочитат малки коли, с двигатели от 1,4 до 1,8 куб м, тъй като данъците на автомобилите с по-голям двигател там, са с 10 пъти по-високи от тези с по-малката кубатура. Собственици на автокъщи от Гърция идват и изкупуват по цял автовоз с японски и корейски автомобили и затова в Дупница предлагаме директно леки автомобили „на пакет”. В един пакет  може да влизат два или десет автомобила, така има и съответната отстъпка. 

Клиентите от Северна Македония намаляха след въвеждането на Евро 5. Те купуват автомобили, произведени след 2011 г. Предпочитат „Голф“, заяви В. Кацов.

Автотърговците от Дупница изкупуват от Италия автомобили втора ръкасъщо по схема „пакет”.  Пакетът може да струва от 1500 евро до 30 000 евро,  в зависимост от модела и годината на производство на автомобилите.

В автокъщата, която посетихме, имаше и скъпи автомобили от марките „Ауди“ и БМВ на цени от 20 000 до 30 000 лв. Клиентите за такива коли са  сравнително заможни българи, но сделките са рядкост.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *