HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Дават на прокурор приемното семейство, обвинено за бой над 10-месечната Илияна, община Благоевград набира още кандидат-родители със заплата 690 лв.+397 лв.

Да се сезира Районна прокуратура – Благоевград за физическо насилие над 10-месечната Илияна, изведена преди дни от приемното семейство на Недялка и Александър Димитрови, е решението на свикания по случая координационен механизъм, информираха вчера от община Благоевград.

След подаден сигнал в отдел „Закрила на детето“, че приемните родители бият бебето, това било потвърдено и от техни съседи, уточниха от кметството.

Както „Струма“ писа, в защита на Димитрови с безпрецедентна подписка до кмета на община Благоевград Атанас Камбитов скочиха 77 комшии роми и българи и членове на църквата на адвентистите от 7-ия ден, в която приемните родители ходят от години.

Признанието на приемната майка, че всеки месец дарява на църквата на адвентистите по 100 лв. „десятък“ от заплатата от 1000 лв., която получава като приемен родител, породи бурни читателски реакции по телефона, на сайта struma.bg и на страницата на вестника във Фейсбук. Основните коментари на хората са доколко е редно родител, та макар и приемен, да дарява „десятък“, а да не може да плати 30 лв., поискани за преглед на бебето от лекар.

Коментарът от общината бе, че детето, настанено в приемно семейство, получава месечна издръжка, която следва да бъде изразходвана целесъобразно с възрастта, нуждите и потребностите му. Област Благоевград, като доставчик на социалната услуга „Приемна грижа“, следва да следи за целесъобразното изразходване на средствата, изплащани за деца, настанени под формата на приемна грижа.

След случилото се, обидени от обвиненията и подкрепени от мнението на д-р Златин, че на детето не е посягано, Недялка и Александър Димитрови заявиха, че не искат повече да гледат чужди деца и смятат да прекратят договорните си отношения към услугата „Приемна грижа“. Членовете на координационния механизъм от своя страна също са решили да се изготви нова актуална социална оценка на приемното семейство Димитрови за годността му да продължи като такова.

На жалбата, заведена от Недялка Димитрова, вече е отговорено, увериха от кметството и допълниха, че детето е изведено от приемното семейство със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград, тъй като има подадена молба от роднина на бебето, която заявила своята готовност да се грижи за малката Илияна.

Осем приемни семейства за услугата „Приемна грижа“ набира в момента община Благоевград, стана ясно вчера. Пет от тях ще отглеждат деца на възраст от 0 до 15 години и 3 семейства са за обгрижване на деца с увреждане. Заплатата на приемните семейства е 150 процента от минималната работна заплата за страната, в момента това прави 690 лева. Отделно за детето, настанено в приемно семейство, се дава месечна издръжка за отглеждането му, като тя зависи от възрастта. За дете от 0 до 3 години и от 14 до 18 г. сумата е 260 лева, а за хлапета от 3 до 14 години се полагат 227.50 лева. За  бебета до 1 годинка от  дирекция “Социално подпомагане” плащат още по 100 лева на месец. Към общата сума се прибавят и 37 лв. детски, които се получават по право и не са обвързани с размера на минималния общ доход на член от семейството, което означава, че всяко приемно семейство получава малко над 1000 лв. на месец.

Професионалните приемни семейства в момента в община Благоевград са 25. 107 са приемните семейства на територията на област Благоевград. В 68 от тях има настанени деца.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *