Дамите от Руския клуб „Всички заедно“ в Дупница празнуваха Деня на народното единство в Русия

С много вдъхновение дамите от Руския клуб „Всички заедно“ в град Дупница с председател Олга Петрова празнуваха Деня на народното единство на Русия. Денят на народното единство е посветен на освобождението на Москва от полските окупатори през 1612 година. Началото на XVII век е тежък период за Русия. След като през 1598 г. се прекъсва царската династия на Рюриковичи, московското царство фактически се разпада – за властта се борят кланът на болярите /аристократите/ и самозванци, представящи се за наследници на Рюриковичи. Страната е разорена, хората гладуват. Този период се нарича Смутно време. Положението се усложнява и от външната интервенция: в Русия нахлуват полски и шведски войски. Московските боляри дори пускат поляците в столицата и признават полския принц Владислав за новия цар на Русия. След тежки сражения едва през ноември 1612 г. народното опълчение под командването на княз Дмитрий Пожарски и новгородския староста Кузма Минин успява да освободи столицата. След една година на престола на руската държава се възкачва първият цар от династията Романови.

„Тогава, през XVII век, хора с различна вяра, от различни националности и съсловия се обединяват, за да освободят отечеството от чуждите окупатори“, казва през 2006 г. патриарх Алексей II, глава на Руската православна църква.

Празника откри председателката на клуба Олга Петрова. Водещата на събитието Екатерина Грипанова заедно с талантливите ученички от гимназия „Христо Ботев“ Калина Гергинова и Надежда Георгиева рецитираха стихове и пяха песни, посветени на народното единство. Калина Гергинова, Елена Тасева и началникът на отдел „Култура, образование и младежки дейности“ в община Дупница Тодор Петков разказаха за своите прекрасни впечатления от гостуването си в Москва.

След официалната част имаше и трапеза с разкошни български и руски ястия, които бяха приготвени с голямо майсторство и любов от дамите от клуба. Майката на Калина Гергинова  Елена Гергинова, пък почерпи по случай рождения си ден. Присъстващите направиха табло с макети на ръце, на които всички написаха имената си и ги подредиха в знак на приятелство и единство между народите. Събитието завърши с обща снимка за спомен и с пожелание за още такива топли срещи.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА


Представителката на движение „Русофили“ в община Дупница Маргарита Иванова подарява красиво цвете и албум на Олга Петрова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *