Дания няма да ползва и ваксината на „Джонсън и Джонсън“

Датското правителство реши да не използва ваксината на американската копания „Джонсън и Джонсън“, съобщиха днес редица медии, информира БТА. Медийните информации се позовават на съвещание, свикано от датския здравен министър Магнус Хойнике.

Причина за решението са опасения, че ваксината, известна и като „Янсен“, в редки случаи може да предизвика поява на тромби. По същата причина Дания вече изтегли препарата на „АстраЗенека“ от ваксинационната си програма. Тъй като ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е еднодозова, Дания е поръчала твърде голямо количество от нея, според информационната агенция Рицаус.

Директорът на датския здравен орган Сьорен Бростром посочи, че отказът от използване на препарата на „Джонсън и Джонсън“ може да доведе до това здрави млади хора между 20 и 40 години да трябва да чакат по-дълго, за да се ваксинират.

Датският национален здравен орган стигна до извод, че ползите от употребата на COVID ваксината на „Джонсън и Джонсън“ не надвишават риска от предизвикване на евентуален нежелан ефект у хора, които са били ваксинирани с нея, цитира направеното изявление Франс прес.

Миналия месец властите в САЩ отмениха временното спиране на употребата на препарата на „Джонсън и Джонсън“ след „обстойно проучване на безопасността“, предизвикано от съобщения за сериозни случаи с поява на тромби.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *