Дания отваря отново кафенета и ресторанти

С отварянето на кафенетата, ресторантите и музеите Копенхаген се доближава до предишния си нормален вид след поредното разхлабване на мерките, предаде Франс прес.

Дания реши да ускори отварянето и още довечера запалянковците ще могат да отидат на стадион за финалната фаза на датското футболно първенство.

За влизане в музеите или в закритите части на ресторантите гражданите трябва да представят „коронапропуск” – санитарен паспорт, удостоверяващ отрицателен тест за коронавирус на по-малко от 72 часа, ваксинация или скорошно преболедуване.

Учениците от средните училища обаче остават частично на дистанционно обучение, а много служители, чието присъствие на работното място не е задължително, продължават да работят от дома.

Нощните клубове продължават да са затворени, но кината, театрите и концертните зали ще отворят на 6 май.

В скандинавската страна с население 5,8 милиона души броят на новозаразените е четири пъти по-нисък, отколкото през декември, когато страната въведе строги ограничения със затваряне на училищата и магазините, освен тези за стоки от първа необходимост. Магазините вече отново работят.

Очаква се ваксинационната кампания да завърши през август. До момента са изцяло ваксинирани 8,9 процента от населението, а 18,8% са получили първа доза.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *