Даровитата благоевградчанка Ал. Механджийска на кръстопът между музиката и програмирането, с максимален резултат приета софтуерно инженерство

Даровитата благоевградчанка Александрина Механджийска е приета да следва софтуерно инженерство в частен университет в София, въпреки че е само на 15 г. и наесен ще е в 10 клас в музикалната паралелка на Националната хуманитарна гимназия. Тя се е справила блестящо на кандидатстудетнските изпити, проведени онлайн, след подготвителен курс по програмиране,  който й се сторил интересен и забавен.

„Университетът е за лица над 18 г., но на приемните изпити може да се яви всеки, тъй като не се изисква диплома за средно образование. Те се проведоха онлайн, имахме 4 астрономически часа за решаването на 6 задачи, свързани със състезателно програмиране, като отделно имахме и теоретичен изпит“, разказа Алекс Механджийска. Тя обясни, че кандидатите имали възможност за два изпита – пробен и същински, като се кандидатства с по-високия резултат, но на нея не й се наложило да се явява повторно.

„Много съм щастлива, че се справих отлично още на предварителния изпит, първа съм по време от всички успешно издържали и с максимален брой точки“, съобщи изключителната новина младата дама. Единственият проблем, произтичащ от това, че е едва на 15 г., е, че като приключи обучението си, ще получи само сертификат от университета, а удостоверението от МОН ще й бъде връчено на по-късен етап.

Алекс, която стана популярна с десетките си участия и спечелени призови места в музикални конкурси и формати в страната и чужбина, от тази есен включва в обучението си и програмиране, софтуерни технологии, програмни езици и платформи. Тя разкри, че интересът й към информатиката и програмирането се зародил преди около година и започнала от любопитство да търси и гледа образователни курсове в YouTube. Продъжителността на следването й зависи само от нея  и от това какви цели си поставя за лично развитие в тази сфера в дългосрочен план. На въпрос дали къса с музиката, дъщерята на тромпетиста в Биг Бенд Благоевград Юлиян Механджийски бе категорична: „Разбира се, че продължавам да се занимавам с музика, но отдавна съм разбрала, че тя няма да бъде основната ми професия, защото в България е изключително трудно да се реализираш в тази сфера. Държа да бъда абсолютно независима, пазя се далеч от каквито и да е договори, защото те са като нож с две остриета – помагат за едно и пречат за друго, но без тях развитие в областта на музиката не е възможно. Програмирането е нещо, което ми допада страшно много, справям се с лекота и знам, че постигнатите резултати зависят само и единствено от мен, пък и съм сигурна, че това е професия с голямо бъдеще“, коментира двете си страсти на този етап Алекс Механджийска. Тя подчерта, че се интересува от много неща, но обича свободата и не иска да ограничава възможностите си за развитие. Няма да замрази и участието си в музикални ктонкурси, още повече че с ограниченията около Ковид-19 почти всички са преместени на онлайн платформи.

„Сега е много по-лесно да участвам, записвам у дома и пращам, а това от гледна точка на време на този етап отлично ме устройва, тъй като ще имам време за всичко“, искрена е бъдещата десетокласничка.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *