Двайсетина от основателите на СДС в Благоевград се събраха за 30-ия рожден ден на любимия съюз

Двайсетина благоевградчани, участвали в демократичните промени в страната, се събраха в събота, за да отбележат 30 г. от основаването на СДС. Първата кметица на града в най-новата история на България Ели Масева, ексобластният управител Любим Пранжев, бившият директор на цигарения холдинг Петко Търпанов, проф. Атанас Георгиев, експредседателят на ОбС – Благоевград Росен Георгиев, художникът Павел Димитров, археологът Илия Кулов, бившият преподавател в ЮЗУ Бойко Илиев, който сега живее в Казанлък, ексдиректорът на „Петрол“ Валентин Христов и др. седнаха около една маса, за да си спомнят заедно емоциите отпреди 3 десетилетия и да погледнат трезво през призмата на времето на лудия си ентусиазъм тогава и несгодите, на които никой в онзи момент не обръщал внимание.

Въпреки огромното й желание на сбирката не можа да дойде Ася Илиева, която е преподавател в Ереван, а организаторите не успяха да открият телефона на колежката й Мария Нансен, за да я поканят.

Най-много групата се смя на първата си сбирка непосредствено след 10 ноември в квартирата на Бойко Илиев зад театъра, която била толкова тясна стаичка, че за да пестят място, се наложило част от присъстващите да се пъхнат под леглото, но въпреки това имало хора и на стълбището. Освен че в очите на всички горял един и същи възторжен пламък от случващото се, демократите си приличали и по това, че всички били с пуловери и небръснати.

Извън забавните моменти около раждането на демокрацията в Благоевград, участниците в мероприятието обаче си спомниха и доста мрачни случки – като тази през пролетта на 1990 г. Тогава овчар от с. Церово им показал мястото в Церовското дере, където след 1944 г. комунистите запалили живи без съд и присъда десетина нарочени за врагове на предишния строй. Според овчаря тогава миризмата от изгорените тела се носела над местността месеци наред. След като научили за мястото, група от първите членове на СДС в Благоевград заедно с полицаи отишли и започнали да копаят. Много скоро попаднали на първите обгорени скелети, чиито ръце били завързани една за друга с бодлива тел. Ил. Кулов, който участвал в акцията, лично с археологическа четчица ги чистел от полепналата пръст и ги вадел от земята. По-късно костите били погребани в благоевградското гробище…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *