HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Двамата управители на хижа „Вихрен“ като викачите в механите се „бият“ за туристи

Двама хижари като викачи пред банска механа се надпреварват кой да привлече повече туристи в хижа „Вихрен“. Ненормалната ситуация е от 11 години, след като през 2006 г. Националната спортна академия придобива единия етаж от сградата, стопанисвана дотогава от Български туристически съюз. Оттогава до днес хижарите Иван Баряков, който е с година повече стаж на „Вихрен“, и Иван Карабельов се състезават да канят туристите всеки на своята територия и са в непрекъснат конфликт.

Според първия директор на „Почивно дело и курортно лечение“ – Банско, от 3 години пенсионер, Михаил Белчински документи за собственост на хижа „Вихрен“ няма. Тя била строена в края на 30-те години на миналия век от банскалии, но нотариален акт тогава не бил изваден. При продажбите на голяма част от базата на „Почивно дело“, в която Белчински участвал пряко в качеството на представител на държавата, не се намерил никакъв документ за собственост на хижата и по негово предложение тя била предоставена за стопанисване на БТС. Как години по-късно от НСА са се сдобили с нотариален акт на единия от двата етажа, той така и не проумява.

Изход от конфликтната ситуация с двойното стопанисване на хижа „Вихрен“ е решена да намери новият изпълнителен секретар на БТС, банскалийката Зорница Радонова, която е на поста малко повече от месец. „Не може две институции да управляват тази малка хижа“, коментира наследената ситуация тя и допълни: „Доколкото съм запозната, при създаването на „Почивно дело“ към профсъюзите преди години се отнемат хижите от БТС и им се предоставят за екскурзионните летувания, които тогава са се организирали. През 1999 г. ни връщат 15 хижи с доклади за собственост. Поисках среща с ректора на НСА и се надявам в началото на септември тя да се осъществи, тъй като до края на август ми казаха, че е в чужбина. Ще искам НСА да ни предостави под наем етажа си, за да има един стопанин на барата, а те ще могат да я ползват с преференции за провеждане на мероприятията си и обучение“, обясни Зорница Радонова.

Тя призна, че откакто е на поста изпълнителен секретар на БТС, са я затрупали с проблеми от почти всички бази. На въпрос дали ще иска ревизия на документите за собственост на НСА, тя поясни: „Занапред всички договори ще се преразгледат. Възпитаничка съм на НСА и не искам да влизам в конфликт, а да се намери решение на сегашната ситуация, която наистина не е нормална и за туристите, а всичко, което правим, е за тяхно добро и удобство“, каза Радонова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *