Двама бездомни са настанени в общинския приют в Перник с измръзвания

Двама от петимата бездомни, настанени във временния приют в пернишкия квартал „Калкас“ са докарани в безпомощно състояние, заради измръзване и за възстановяването им е потърсена лекарска помощ, съобщиха от общината.  Капацитетът на приюта е за 10 души, в момента е запълнен наполовина. Те получават ежедневно безплатно топъл обяд и пакет суха храна за вечерта и могат да останат в приюта до 31 март.

Преди приемането му към всяко лице се прилагат задължителните противоепидемични мерки. Обособен е изолатор, в който бездомните престояват, докато се проверява здравният им статус. Всички помещения са дезинфекцирани, а за персонала са осигурени лични предпазни средства.

От общитната съобщават, че част от хората, настанени в приюта, са останали на улицата преди години, а други – през тази зимаДо миналата година през най-студените зимни дни бездомните бяха настанявани в сградата на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация. В условия на пандемия това е невъзможно и използването на здравни заведения за приюти е в противоречие със законовите разпоредби.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *