Топ теми

Двама благоевградски полицаи осъдени на 3 г. условно и 1000 лв. глоба за подкуп от 200 лв.

Двама полицаи от ОД на МВР – Благоевград бяха осъдени на 3 г. условно и 1000 лв. глоба за подкуп от 200 лв., поискан от шофьор, за да не бъде тестван за употреба на наркотици. Осъдителната присъда спрямо Иван К. и Спасимир Т. бе постановена вчера от състав на Окръжен съд – Благоевград.

Делото стартира в края на януари 2021 г., а съдебният състав произнесе осъдителната присъда след три съдебни заседания, съобщиха от съдебния пресцентър. Иван К. бе признат за виновен в това, че на 16.02.2019 г. около 01.15 ч. в гр. Банско на ул. „Иконом Чучулайн“, в качеството му на длъжностно лице и полицейски орган – младши инспектор, полицай в „Специализирани полицейски сили“ на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Благоевград, в съучастие като съизвършител със Спасимир Т. (мл. инспектор, полицай в група „Охранителна полиция“ към РУ – Банско при ОД на МВР – Благоевград), чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение е поискал и приел от мъж от гр. София дар – сумата от 200 лв., за да не извърши действие по служба – да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство – тест за употреба на наркотично вещество.

За същото престъпление бе признат за виновен и Спасимир Т., като и на двамата съдът наложи наказание 3 години условно с 3-годишен изпитателен срок, глоба от 1000 лв. и лишаването от право да бъдат полицаи и работят в МВР за срок от 3 г.

До присъдата се стигна след 3 съдебни заседания в Окръжен съд, но тя не е окончателна, тъй като подлежи на обжалване и протест пред САС.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *