Двама мъже припаднаха край сергиите на “Умни петък”, жени купуват гащи от хасе по 50 ст.

На панаира „Умни петък” в Дупница вчера не се продаваше само от пиле мляко, а двама мъже станаха коствена жертва на събитието, защото припаднаха, докато обикаляха сергиите със съпругите си, и се озоваха в Спешен център.

Млада жена от Монтана беше наредила на платнище на земята войнишки каски по 15 лв. бройката. Търговката рекламираше каските, като твърдеше, че  са с историческа стойност, носени от войници по време на Втората световна война, и показваше ръждата по тях като доказателство. До каските бяха изложени шанцови инструменти – войнишки лопати по 45 лв. бройката, които пък били произведени през 1915 г., по време на Първата световна война.

Въпреки рекламата не се намериха купувачи, възрастни жени предпочетоха да купят на мъжете си гащи от хасе за по 50 ст. бройката, които вече не се произвеждат, а са лежали с години по военните складове.

Малко по-надолу млад мъж, който се представи, че е от Добрич, предлагаше гипсови зайци и жаби за украса на зелени площи. Той сподели, че безработицата в неговия край го е накарала да обикаля всички събори в България, за да изхранва семейсвото си. Вкъщи го чакали жена и две малки деца.

Сърбин рекламираше на майчиния си език рендета за зеленчуци. За да се чува надалече, той си беше сложил подвижен микрофон и с него обясняваше колко качествени са неговите домакински приставки.

Над 100 сергии предлагаха всякакви стоки – от войнишките каски до одеала, покривки, играчки, мутренски ланци, имитация на злато, и панагюрски понички. Между сергиите непрекъснато се движеха хора, които търсеха необходимата им стока. В рамките на един час двама мъже припаднаха, докато обикалят със съпругите си по сергиите. Въпреки че Спешен център е на метри от панаира, два пъти идва линейка, за да закара припадналите мъже. След преглед се оказало, че пострадалите са свалили кръвното от непоносимата топлина вчера в Дупница. След като изпили по 1-2 айрана на павилиона пред болницата, те си тръгнали.

Отец Георги Паликарски разказа защо Светли петък се нарича в Дупница “Умни петък”: „В първите години на панаира се стичали хора от близките села и градове. Ергените идвали да си харесат някоя мома от друго село и да я откраднат. Родителите им ги изпращали с думите: “И умната, да не се лепнете за първата мома, що ви грабне окото. Гледайте и да е работлива. Разумно харчете парите и не пазарувайте що ви хареса”. Затова Светли петък се нарича „Умни петък”, разказа отец Паликарски.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *