Два месеца след големия пожар в Сандански младо семейство с дете се престраши да се върне в апартамента, 90% от сградата е необитаема

Два месеца и половина след големия пожар в Сандански, който избухна през нощта на 30 срещу 31 март и остави без покрив 40 семейства, сградата на ул. „Първи май” е 90 процента необитаема. Само три от помещенията – фризьорски салон, офис на охранителна фирма и център за деца с увреждания, работят и приемат клиенти и пациенти.

Вчера единствено в един от апартаментите на втория етаж в сградата се извършваше ремонт, в останалите нямаше никого, нито собственик, нито строител. Оказа се, че част от складовите помещения на изгорелия в пожара магазин „Кристал” не са засегнати от пожара. Там, където огънят е бушувал, колоните са изциклени до арматура и здрав бетон. За да бъде приведена във вид за обитаване сградата, на първо място трябва да бъде подменена цялата елмрежа и ВиК инсталацията, категорични са експертите.

Както „Струма” писа, с решение на Общинския съвет бяха отпуснати 60 000 лева за ремонт на общите части на сградата. Всички останали ремонти вътре в жилищната площ са за сметка на собствениците, които са около 40 семейства. Нито едно от тях не е застраховало имуществото си срещу пожар.

По груби изчисления ремонтът ще струва над един милион лева, каза съветникът Живко Иванов, който на последното заседание направи предложение сградата да остане в този си вид и да носи името „сграда паметник на идиотщината” и да се превърне в атракцион за гостите и туристите на града.

Това негово предложение обаче не получи подкрепата на колегите му от местния парламент. „Парите, гласувани от ОбС, ще бъдат изплатени от бюджета на общината най-рано в началото на месец юли, когато се гласува актуализацията на бюджета”, заяви Ж. Иванов.

Петър Стоянов, които е собственик на апартамент в сградата, заяви, че на общо събрание е избран председател на сдружението на етажната собственост. „Ще открием сметка в банка, за да може да ни бъдат преведени парите, гласувани с решение на Общинския съвет. Очакваме всеки момент да получим оферти от фирми за саниране на външната фасада на сградата и оферта за подсилване и укрепване на конструкцията на дясната фасадна част. Електричество има от края на месец май, в момента в сградата живее едно семейство с малко дете, тъй като те няма къде другаде да се подслонят”, заяви П. Стоянов и допълни, че очаква до края на годината опожарената сграда да придобие нов облик.

Стана известно и че собственикът на сградата Кирил Божинов е в процес на пускане на търговски обект на лицевата част на сградата. Той ще се намира в помещение, което преди пожара е било ползвано за склад.

Все още не е установен извършителят на пожара и няма повдигнато обвинение от Районна прокуратура – Сандански. Още през нощта на пожара стана ясно, че камера, поставена на входа на търговския обект, е заснела двама души с маски, но те не са разпознати.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *