Два от свещниците в 150-г. храм на Новоселяне се разклатиха в синхрон пред очите на попадията, миряните съзряха чудо

Бобовдолското село Новоселяне, което има едва около петдесетина жители, отпразнува 150 г. от построяването на черквата “Свети Теодор” с курбан за здраве, песни и хора до късно вечерта.

Гости на голямото тържество, в което взеха участие над 100 самодейци от Благоевград, Перник и Радомир, бяха праправнуци на майстора на храма – Стойо от радомирското с Жедна. Бившата счетоводителка Виолета Доканина е от петото поколение наследници на майстор Стойо, а деветокласникът Златомир Владимиров е последната издънка на рода. Негова страст е гайдата, младежът вдигна на крака публиката, насядала в двора на някогашното училище в селото, с изпълнението си.

Виолета Доканина разказа преданието за майстор Стойо, което се пази в рода им: “Майсторът е роден в с. Жедна, Радомирско. През живота си е построил 10 черкви, като са му помагали и двамата му братя Норе и Раде. Те имали и една сестра. Като станал майстор, дядо Стойо се преселил да живее в кюстендилското с. Жабокрът. Дядо ни е построил черкви в близките села Берсин и Багренци, но в с. Жабокрът, където се заселил, все още няма черква. Защо не е построил храм и там, не знаем.

Като се пренася да живее в Жабокрът, купува 530 дка от най-плодородната земя. Аз съм наследник на 30 дка от неговата земя, която я е оставил на идните поколения. Върху тях отглеждаме зеленчуци и ги продаваме на пазара в Кюстендил.

През годините се предава в нашето семейство любопитна случка на нашия праотец. Докато строил черквата в Новоселяне, спал в селото. Една сутрин тръгнал за строежа и намерил на пътя изоставено бебе. Поверието гласи, че ако на една жена не се задържат децата, то тя трябва да го остави на кръстопът и който го намери – да го кръсти, така детето оставало живо. Такъв е и случаят с моя прапрадядо Стойо. Като видял изоставеното бебе, се почудил какво да прави, повъртял се на пътя, а от храстите излязла майката на детенцето и го помолила да му даде име, за да остане живо. Детето било от рода Виячки. Дядо Стойо го кръстил. И до днес от нашия род кръщават деца от рода Виячки, които са се пренесли да живеят в с. Бабинска река. Само аз съм кръстила 6 деца. Традицията продължава вече 150 г.

Като влязох в храма, се почувствах горда, че частица от моя род има вградена в темелите му. Малко е позанемарен храмът. По времето на комунизма са вкарвали говедата вътре. От стенописите, които са правени от дядо Стойо, почти нищо не е останало. С каквото мога ще помогна да се ремонтира храмът”, разказа праправнучката на майстора от с. Жедна пред събралите се миряни в с. Новоселяне.

Председателят на местното читалище, когото хората наричат Човекът читалище – Йордан Антов, се беше погрижил за всичко за празника. Сам е търсил спонсори, които са откликнали на молбата му за помощ. Роден в селото мъж, който живее в момента в Кюстендил, е дарил две овце за вкусния курбан, а от местната земеделска кооперация са осигурили зеленчуците. За всеки гост имаше осигурена кофичка с курбан с хляб и лъжица, никой да не остане гладен. Отец Димитър Недялков освети курбана за здраве и поседна на маса с приятели от Благоевград на сладка приказка.

Попадията Камелия Недялкова, Венета Митрина и Росица Гинина, певици от хора в храма в кв. „Гюргево” на Сапарева баня, където служи отец Димитър, разказаха за чудо, което се е случило при влизането им в храма:

“Влязохме вътре и запалихме свещички за здраве. Като сложихме свещ на единия свещник, той се залюля, попадията запали на другия – и той се залюля. Люляха се в такт, докато свещите не изгоряха до половина. Помислихме, че е станало земетресение, но продавачът на свещи ни каза, че такова нещо за първи път се случва пред неговите очи. Подът е каменен и няма как да се размърдат камъните под свещниците. Това е някакво предзнаменование, изпратено ни от светеца”, разказа една от певиците.

След като чуха разказа, някои повярваха в чудото, други казаха, че камъните под свещниците не са стабилни и това е причината за необичайното им разклащане.

За финал на тържеството имаше кулинарна изложба от баници, погачи, сладки и други тестени изкушения. На първо място се класираха кулинарите от Големо село.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *