Два пръстови отпечатъка за личната карта стават задължителни

Наличието на два пръстови отпечатъка върху личните карти за самоличност става задължително в ЕС, решиха министрите на правосъдието, които приеха нова европейска регулация. Тя въвежда биометричната лична карта, след като вече задграничните паспорти в ЕС съдържат подобна информация.

Личните карти без биометрични данни, чип за машинно четене, снимка и европейския флаг трябва да бъдат подменени преди изтичане на срока им на валидност. При подмяна на документите техните собственици ще получават от новия вид, а останалите граждани могат да го направят по желание, но към 2027 г всички лични карти, които са без отпечатъци и чип, ще престанат да бъдат валидни.

Информацията в чипа ще бъде криптирана, така че достъп до нея да имат само граничните и полицейски власти. До две години в ЕС всички лични карти ще бъдат с размера на банкова карта, изработени от пластмаса и с чип. Картите ще имат срок на валидност между 5 и 10 години, като за навършилите 70 и повече години ще са безсрочни. Документите на непълнолетните ще важат до 5 години.

На промяна ще подлежат и картите за пребиваване, които гражданите на ЕС, живеещи в друга държава от Съюза, получават при легализиране на престоя си. Новият регламент слага край на хартиените лични карти, каквито има в някои страни, сред които Гърция, в опит да се направят по-трудни за подправяне. В момента по данни на Европейската комисия около 80 млн. европейски граждани имат карти за самоличност, които не съдържат биометрична информация.

Министрите промениха и правилата за издаване на шенгенски визи. Занапред те ще струват 80 евро вместо 65, както сега. Кандидатстването за входна виза ще може да става и по електронен път, както и до 6 месеца преди датата на пътуване.

Притежателите на визи, които не са ги пресрочвали, ще могат да кандидатстват за многократни визи, чиято продължителност ще се увеличава постепенно от 1 до 5 години. За първи път се въвежда и механизъм, чрез който държави, които не приемат обратно незаконни мигранти, ще имат ограничения за издаване на шенгенски визи.

За страни, които сътрудничат при връщането на мигранти, издирвани и престъпници, пък ще има намаляване на цените на документа за влизане в ЕС, увеличение на валидността на визите и намаляване на срока за разглеждане на кандидатурите. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *