Два сигнала на проф. Г. Апостолов срещу ректора проф. Б. Юруков предизвикали намесата на министър Вълчев

Екип от Министерството на образованието и науката влезе в Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград. Поводът за проверката са два сигнала срещу ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков, които бившият зам. ректор и декан на Философския факултет проф. д-р Георги Апостолов е изпратил лично до министъра на образованието Красимир Вълчев.

Проверяващите, общо 3-ма, са пристигнали в ЮЗУ в понеделник следобед, вчера все още бяха в университета. Според очевидци те са прекарали в кабинета на ректора проф. Юруков около 4 часа, викали са на разговори преподаватели от Философския факултет, както и самия проф. Апостолов, изисквали са документи. Репортер на „Струма” разполага с втория сигнал, изпратен от проф. Апостолов до министър Кр. Вълчев:

„Уважаеми господин Министър,

На 5 май 2020 г. изпратих до Вас сигнал за прояви на отмъстителност от страна на проф. Юруков спрямо мен и мои колеги, чиято крайна форма бе възпрепятстването ни да участваме в проектно предложение по програма „Хоризонт 2020” в консорцуим с множество европейски университети. Ситуацията продължава да ескалира, като спрямо мен се провежда план за отстраняването ми от университета. Подобни „наказателни мерки” са предприети и срещу други мои колеги, които се страхуват да Ви сигнализират заради негативни последствия срещу тях”, посочва във втория си сигнал до министъра проф. Апостолов, който бе един от опонентите на проф. Юруков на изборите за ректор.

Бившият зам. ректор и декан подробно разяснява на министъра и как на 18 май след заседание на разширен декански съвет се е провела среща между /б.р. имената не се четат/, на която е обсъждан въпросът за годишната му натовареност за предстоящата 2020/2021 г., като е имало настоявания часовете да му бъдат отнети, за да бъде уволнен. От написаното става ясно, че се касае за ултиматум, за който проф. Апостолов твърди, че е съгласуван с ръководството на университета – или факултетният съвет да не му гласува норматив, или да бъде разформирована Катедрата по философия, където той преподава.

„Не мога да докажа истинността на тези твърдения, тъй като разговорът се е състоял само между двамата ръководители. Събитията, които ще се случат на и след заседанието на факултетния съвет на Философския факултет на 20 май обаче, могат да докажат реалността на отмъстителните действия на ръководството”, пише в писмото до министъра проф. Апостолов.

В действителност ден след подаването на сигнала, а именно на 20 май, в ЮЗУ се състоя скандален факултетен съвет, продължил 4 часа. Последвалите събития бяха инфарктни, а самият проф. Апостолов бе подложен на „кръстосан огън” и в крайна сметка след над 30 г., отдадени на вуза, и 25 г., откакто преподава във Философския факултет, бе унизен, след като с 9 гласа „за”, 7 „против” и 5 „въздържали се” на проф. Апостолов не бяха гласувани часове и той бе прокуден от собствения си факултет.

Пред всички проф. Иванка Асенова, възмутена от случващото се, заяви, че е омерзена и че дори малко дете би разбрало истинските мотиви на целия този фарс, разиграл се на факултетния съвет, който тя определи като лов на вещици и безобразие.

По-късно репортер на „ Струма” разбра, че на последния проведен академичен съвет е гласувана поправка във вътрешния правилник на университета, според която ректорът проф. Юруков еднолично ще определя на кой преподавател, ако няма часове във собствения си факултет /какъвто е случаят с проф. Апостолов/, ще бъдат възлагани или не такива в друг/и факултет/и. Ако ли не, преподаватели без норматив ще бъдат уволнявани в едномесечен срок, така представители на академичната общност разтълкуваха въпросната поправка, приета на последното заседание на академичния съвет.

„Въпреки че мога да работя в много университети по света, аз останах в моя университет, давах и продължавам да давам всичко от себе си за неговото развитие. Допускал съм грешки, но никога досега през тези 30 години не съм получавал каквито и да е упреци или забележки за работата си. След всичко това мисля, че е крайно несправедливо да бъда изхвърлен от университета по този начин – просто защото не съм с съгласен с проф. Юруков и политиката, която провежда. А изобщо не мога да повярвам, че това се случва в европейски университет през 21 век”, обръща се към министъра проф. Апостолов, а сигналът му завършва по следния начин:

„Господин Министър, аз и колегите ми сме принудени да понасяме всичко това в рамките на университета и досега сме се въздържали от каквито и да е било публични прояви единствено заради запазването доброто име на Югозападния университет и висшето образование в България. Но ситуацията придобива обхват, дълбочина и острота, които стават крайно непоносими за извършването на нормална преподавателска и научноизследователска работа, поради което настоятелно Ви молим да се намесите по начин, който да ни осигури нормални условия на работа, които да ни гарантират запазване на нашето достойнство, авторитет и възможност за развитие”, гласи написаното до Красимир Вълчев.

Проверката в ЮЗУ продължава, като се очаква или пратениците на МОН да дойдат пак на място, или да привикат представители на академичната общност от благоевградския вуз в София.

Надеждата е намесата на министър Кр. Вълчев да сложи край на серията скандални ситуации в ЮЗУ, които съсипват имиджа на най-големия вуз в Югозапада.

ЕКИП „ СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Гражданин

  Унищожиха ВУЗ-а. Пррследват кадърните кадри, наместват родата и връзкарите, бонуси, награди, студентите 10 глуха … Нема да има за още много.

  Отговор
 2. Знайко

  Този бездарник Юруков премина всички цивилизовани норми! Войнстващата некадърност наистина няма друго оръжие за запазване на додрапани с подлизурство позиции, освен свирепа разправа с по-кадъните от него, но възпитание все пак имат някакви вътрешни етични норми. ОчевАдно този селяндур е готов на всичко, за да се държи със зъби и нокти за незаслуженста заплата и пост. Но къде е неговият доскорошен гуру Мирчев, който започна с Апостолов и Стоилов да съди незаконния ректорски избор и който е главният виновник този некадърник да се докопа до тези ресурси и да тероризира академичната общност? Май Мирчев се е снишил и се надява на есен, като навърши 65 г., да му гласуват продължение? О, свещена простота, такъв ще му го отпере Юрука, че случаят на Гюдженое ще е цвете! Колкото до въпроса кой преподавател какво и къде да чете, в елитните университети се решава не от ректора, който самият е некомпетентен, както е в случая, а от водещата катедра!

  Отговор
  1. само питам?

   Прав си з елитните университети, ама кой е казал, че ЮЗУ-то е университет, да не говорим пък за елитен?

   Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *