Две години след жестока катастрофа Дюрера се появи на изложбата “Кюстендилска пролет” в инвалидна количка

39 кюстендилски художници показват най-новите си творби в изложбата “Кюстендилска пролет”, която подредиха в Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”. Ежегодната изложба е част от честването на празника на града.
На изложбата дойде в инвалидна количка Дюрера и претърпелият тежка катастрофа преди близо две години художник Димитър Костадинов-Дюрера. Без да има никаква вина в ПТП-то, докато пътувал в такси, той беше тотално потрошен. Последва инсулт и над година Дюрера остана по болници и ходене на рехабилитации. Това е и първото му обществено появяване. Преди  трагедията той преподаваше живопис в ЮЗУ “Неофит Рилски”.
“Тази експозиция носи един символичен заряд на пролетта и събуждането на природата. Води ни към по-добро и ни подтиква към една по-успешна година”, каза при откриването директорът на галерията Валентин Господинов.
На изложбата присъства и представителят на Съюза на българските художници за Кюстендил Владимир Шунев. Картините, които участват в изложбата, са определени от жури под председателството на Николай Майсторов, който беше и носител на миналогодишната национална награда “Владимир Димитров-Майстора”. Сред номинираните са били Богомил Благоев, Димитър Петров, Елица Тодорова, Красимир Иванов, Красимир Красимиров-Роли, Силвия Лазарова, Любиша Пенев от Босилеград и Росен Арсов. Общо представените творби са 70.
Общата художествена изложба “Кюстендилска пролет” води началото си от далечната 1978 година, когато в Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора” са представени 406 произведения на живописта, графиката и скулптурата от 273 автори от цялата страна. До 1993 г. тя е била със статут на национална изложба.
Изложбата “Кюстендилска пролет” представя творби на художници, които живеят и творят в Кюстендил, а също така и на творци, родени другаде, но трайно свързани с този град и околностите му.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *